Начало Култура.бг ЧРД! Детето-чудо Давид Дяков порасна и днес празнува, насладете се на виртуозното...

ЧРД! Детето-чудо Давид Дяков порасна и днес празнува, насладете се на виртуозното му изпълнение

1377
0
Давид Дяков – Паганини: Caprice N 24
конкурс – на името на Хуберт Кепел в Кобленц.
Давид Дяков (отдясно) с подгласниците си и членове на журито на конкурса в Кобленц

Давид Дяков е роден на 18 февруари 1994 г. в Брайн ле Конт, Белгия, в семейство на инженери. Баща му Игор Дяков е с българско и руско гражданство, а майка му Елена Дякова е руска гражданка.

Той е бил едновременно ученик и студент по музика, най-младият възпитаник на Нов български университет и едно от най-талантливите деца на нашата сцена.

През 2013 г. завършва Националното музикално училище „Д. Христов“, Варна, специалност „Класическа китара“.

Започва да свири на класическа китара на 8-годишна възраст. Първия си концерт за китара с оркестър изнася на 10-годишна възраст, изпълнявайки концерт на Джулиани в А мажор опус 30 с оркестър Орфей, Перник. Има повече от 150 соло рецитала и повече от 30 концерта за класическа китара с оркестър, изпълнявайки концерти на Джулиани, Карули, Вивалди и Родриго / Концерта Аранхуес /.

Дяков е сред най-изявените китаристи на младото поколение. От 9-годишна възраст има повече от 40 награди от участия в големи международни конкурси за класическа китара. От 11-годишен участва само в групата без ограничение на възрастта, с големите и можещите. Печелил е първа награда в конкурсите в Кюстендил, Велинград, София, Гоце Делчев, Варна, Синая, Виена, Зволе, Горициа, Гевелсберг, Вериа, Раго, Виллена, Кобленц и др. През 2013 г. е приет във висшето училище по музика и танц в Кьолн, факултета за класическа музика, специалност класическа китара.

wikipedia.org; youtube.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук