Начало закон и ред Шофьорите могат да проверят онлайн имат ли фишове за неплатени пътни такси

Шофьорите могат да проверят онлайн имат ли фишове за неплатени пътни такси

349
0
Cropped close up image woman hands holding pen typing on laptop student do homework prepare essay make research, businesswoman communicate online with client solve business questions distantly concept

На сайта на www.bgtoll.bg шофьорите могат да проверят онлайн имат ли фишове за неплатени пътни такси. Това съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика на превозното средство или ЕИК, ако автомобилът е регистриран чрез юридическо лице. Проверка е възможна и по номера на връчения електронен фиш като се посочи ЕГН или ЕИК на собственика.

При установено нарушение системата показва датата и часа на извършването му, регистрационния номер на превозното средство, както и стойността на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, за да не бъде санкциониран с по-голяма глоба. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушението.

Статусът на нарушението може да бъде „постъпило“, когато данните са въведени в електронната системата; „в процес на обработка“ за електронен фиш; „връчен електронен фиш“ и „платена компенсаторна такса“.

При движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за ППС, на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса в 14-дневен срок от установяването на нарушението.

Размерът на компенсаторните такси в зависимост от типа на превозното средство е:

Снимка 519160
Източник: АПИ

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 лв. до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Компенсаторна такса може да се плати и по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол управление за отчитане на плащания по банков път на санкции е IBAN : BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук