Начало Култура.бг В Габрово правят Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод”

В Габрово правят Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод”

364
0

Общинският съвет в Габрово гласува на 18 февруари по време на редовното си заседание решение, с което Общината да придобие безвъзмездно сградата на бившия Текстилен техникум, където да бъде създаден Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод”.

Характеристиките на постройката предоставят възможност за създаване и представяне на изкуство, а близостта му до друга музейна институция, Домът на хумора и сатирата, създава възможност за оформяне на културен комплекс с интегриране на различни услуги и атракции.

Проведени разговори с Министерство на културата дават уверението, че проектът за създаване на Център за съвременно изкуство е от национален интерес и ще бъде съпроводено както с институционална, така и с финансова подкрепа за развитие на инициативата.

Центърът има потенциал да се развие като културна институция от международно значение, поставяйки, наред с Биеналето на хумора и сатирата в изкуството, града ни на картата на съвременното изкуство и култура.

Христо Явашев, по-известен като Кристо, е роден в Габрово. Той се прослави заедно със съпругата си Жан-Клод дьо Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, създадени чрез опаковане с плат на различни предмети до цели сгради, острови и дори крайбрежие.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук