Начало Село.бг От 1 март започва изплащането на Преходната национална помощ за тютюна

От 1 март започва изплащането на Преходната национална помощ за тютюна

284
0

С десетина дни се забавя изплащането на Преходната национална помощ за тютюна за 2020 г. Вместо, между 10 и 20 февруари, парите ще бъдат по сметките на тютюнопроизводителите след 1 март – съобщават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България.

„Аз пожелавам на Сектора, да има едно такова десетдневно, не, двадесет дневно забавяне, всяка година занапред, но то да се случва поне 10 години в перспектива“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България и президент на ELTI.

Той обясни забавянето на средствата с факта, че за някой от поставените въпроси по време на Консултативния съвет по тютюна, проведен на 26 януари, не е имало единодушие от страна на Сектора, като например за поисканата помощ по de minimis за тютюнопроизводителите. Това налага, както е по Закон, заповедта на земеделския министър за взетите решения да бъде предоставена за публично обсъждане в рамките на 1 месец, от 27 януари до 27 февруари, след което, решенията влизат в сила и могат да бъдат изпълнени. Но, тъй като 28 февруари е неработен ден, изплащането на средствата ще започне от 1 март. 

„Тези  средства ще получат 41 520 заявители, това са потенциални бенефициенти, участници по Схемата Преходна национална помощ за тютюн. Общо, ще бъдат изплатени около 72 милиона лева. Дано и следващите 10 години, тютюнопроизводителите да могат да получават тези средства“ – уточни Цветан Филев.

Той припомни, че вече е извоювано, Преходна национална помощ за тютюна да се изплаща до 2022 г., включително, затова прикани тютюнопроизводителите да се включат в Кампанията по подаване на заявления за 2021 г., която стартира на 1 март.

Предложението на България, тази помощ да бъде удължена като подпомагане до 2027 г., не е било дискутирано на проведеното на 16 февруари, видеоконферентно заседание на Група за граждански диалог за тютюна на Европейската комисия.

„Въпреки това, тази среща е успех за Сектор “Тютюн”, защото от април 2017 година, след почти четири годишно прекъсване, Европейската комисия възобновява дебата с бранша. Целта на този диалог беше на топ ниво, един Сектор от земеделието да комуникира с Европейската комисия, да изострим вниманието, че Секторът е жив и за тези 4 години липса на диалог, той не е погубен, а напротив. Ние държим, да бъдем равнопоставени в сегашната Обща селскостопанска политика до 2027г., а не както досега бяхме неглижирани“ – категоричен е Цветан Филев, според когото, по този начин, Секторът е бил легитимиран.

„Аз съм оптимист, въпреки че 99 % казват, че няма как да стане равнопоставеност. Но, нашият голям успех е, че Европейската комисия кани Сектора на гражданския дебат и тук, ние понеже имаме опит, сме в партньорство с  COPA COGECA, която е най-голямата земеделска браншова организация в Европейския съюз, това е най-високото ниво на комуникация. Така че сме оптимисти. Аз винаги съм казвал, че дори и един тютюнев лист да остане, ние няма да престанем да се борим за неговото съществуване“ – допълни председателят на НАТ-2010  и президент на ELTI.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук