Начало География.бг Хисаря – град с богата история и лечебни води

Хисаря – град с богата история и лечебни води

334
0

В разгара на пандемията, българите избират здравословната почивка. А какво по-здравословно от това да отидеш на минерални бани и на чист въздух в Средна гора! Хисаря посреща зимните си гости с чудесните хотели и спа центрове, където човек може да съчетае почивката си с набор от лечебни и тонизиращи процедури.  В момента, въпреки ограниченията покрай коронавируса, курортното градче посреща гости от цялата страна.

В Хисаря и околностите бликат 22 минерални извора. Лечебните им води били известни още на древните римляни.

Градът е основан от римския император Диоклециан, затова бил наречен на него. Диоклецианопол бил проектиран с широки и прави улици, целите украсени със статуи на божества, с красиви дворци и вили за местната аристокрация. А в центъра се издигали великолепните мраморни терми. В наши дни това са едни  от малкото римски бани на Балканския полуостров, запазени почти до покрив.

Сред знаковите забележителности на Хисаря са останките от южната градска порта, известна още като „Камилите“. Нарича се така, защото в началото на XX в. тя е била разделена и приличала на две застинали една срещу друга едногърби камили.


Парковете на Хисаря са чудесно място за отдих и разходка дори през зимата
© Снимка: Венета Николова


На всяка крачка ще откриете чешма, от която блика минерална вода с различен

химичен състав и лечебни свойства. Тук всеки извор си има история. Най-известен е Момина сълза, свързан с легендата за една красива българка, която по време на турското робство била вкарана в харема на местния бей. Една вечер господарят я накарал да сервира на гостите му гола. Но когато се изправила с подноса, унизената девойка ударила бея по главата и той умрял на място. За наказание била хвърлена на клада, но в момента, в който пламъците обхванали голото й тяло, от очите й се отронили две топли сълзи, от които бликнал лечебен извор. Днес скулптура на девойка, вдигнала поднос високо над главата си, краси центъра на Хисаря, превръщайки се в туристическо лого на града. На няколкостотин метра от извора Момина сълза извират водите на още 4 минерални извора, каптирани в красиви чешми.

Венета Николова – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук