Начало Светът СЗО: Пандемията свършва в началото на 2022 г. Словакия обмисля да купи...

СЗО: Пандемията свършва в началото на 2022 г. Словакия обмисля да купи ваксината „Спутник V“

286
0
epa09029115 European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, Josep Borrell, speaks to the media as he arrives to attend an EU Foreign Ministers meeting in Brussels, Belgium, 22 February 2021. EPA/YVES HERMAN / POOL

Регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа заяви, че пандемията от коронавирус ще приключи в началото на 2022 г.

Ханс Клуге заяви пред датската телевизия DR, че най-лошите сценарии вече са приключили, но инфекцията ще продължи да е доминираща обществена тема и през тази година. Клуге смята, че мутациите едва ли ще поставят вируса извън контрол, но държави със слаби здравни системи ще бъдат подложени на още по-голям натиск.

Според него най-големият проблем ще бъде смесването на ваксинирани и неваксинирани в една и съща среда.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш разкритикува страните, които използват пандемията, за да потискат опозицията и критиците си и да оказват натиск върху медиите. Говорейки пред сесията на Съвета за правата на човека той предупреди, че „ограниченията, свързани с пандемията, се използват за подриване на изборните процеси, отслабване на гласовете на опозицията и потискане на критиките“.

Генералният секретар предупреди, че пандемията е задълбочила съществуващите неравенства. Като пример Гутериш цитира и разпределението на ваксини, като 75% от произведените досега количества са отишли в 10-те най-богати страни, а 130 държави не са получили и една доза.

Междувременно словашкият премиер Игор Матович призова да се ускори процедурата, която би позволила купуването на руската ваксина „Спутник V“. Миналата седмица правителството отложи решението, тъй като дясноцентристката партия „За хората“ настоява първо европейският лекарствен регулатор да одобри препарата. Според Миатович, ако се чака, количествата ще бъдат разпродадени и затова е по-добре националната лекарствена агенция да го лицензира, съобщава ТАСС. Властите в Унгария, които купиха от руската ваксина първи в ЕС, съобщиха, че само 1/4 от договорираните за февруари 600 000 дози ще пристигнат в срок. 

В САЩ починалите вследствие на коронавируса за година вече са над 500 000, надминавайки броя на загиналите американци в двете световни и във виетнамската война, съобщава в. „Ню Йорк Таймс“. 

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук