Начало Култура.бг Софийската градска художествена галерия има постоянна стратегия за откупуване на творби

Софийската градска художествена галерия има постоянна стратегия за откупуване на творби

333
0

„Аз доста дълго работих в Софийска градска галерия преди да се кандидатирам за поста директор и винаги ми се е искало нашите галерии да се измерват с европейските и да имат всички възможности за развитие във всяка посока – изследователска и като издания„, каза Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия.

Според нея 27-те галерии в страната работят със съкратен щат.

„На места имаше художествени галери с три щатни работни места – един директор и двама служители, не знам дали беше за оцеляване или на изчезване“.

Изкуствоведът Пламен Петров и Аделина Филева           Снимка: СГХГ
Изкуствоведът Пламен Петров и Аделина Филева Снимка: СГХГ

В някои галерии липсват реставратори, изкуствоведи. Политиката на откупки на произведения трябва да бъде процес,  подчерта Аделина Филева: 

„Специалистите трябва да знаят какво притежават, какво им липсва и какво търсят. Това означава да се ходи в ателиета, по изложби, да се проучва, за да има контакти с наследници с други специалисти, с художници и да се прави една селекция – всяка година да се решава какво и колко. Не е нужно с много средства огромни количества творби да влизат в музея, важно е да влизат регулярно. Всяка година да влизат произведения, които да попълват различните фондове на музеите. Това е процес и той трябва да върви постоянно“.

Тони Николов, главен редактор на списание „Култура“ коментира:

Законови пречки са възпрепятствали субсидия от 400 хиляди лева, за първи път от десетилетия, да стигне до музеите, да има сесия за кандидатстване с проекти. Тези пари са били усвоени по друго перо“. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук