Начало Светът ЕС и Великобритания без напредък за удължаване на „гратисните периоди“ за Северна...

ЕС и Великобритания без напредък за удължаване на „гратисните периоди“ за Северна Ирландия

274
0

След видеозаседание на Съвместната комисия на ЕС и Обединеното кралство за прилагането на Протокола за Северна Ирландия бе направено изявление, че то е протекло „конструктивно“ и се работи за решаване на проблемите с търговията през Ирландско море, възникнали в резултат на Брекзит. Според първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър обаче срещата е била „много разочароваща“.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският вицепремиер Майкъл Гоув, които са съпредседатели на съвместната комисия, посочиха в изявление, че потвърждават пълния си ангажимент към мирното споразумение от Разпети петък и правилното прилагане на Протокола за Северна Ирландия, който урежда търговията между провинцията, останала в общия европейски пазар за стоки, и останалата част от Обединеното кралство. Не бе постигнат обаче напредък по искането на Великобритания за удължаване на така наречените „гратисни периоди“, така че още известно време да не бъдат напълно прилагани проверките и контрола на стоките, идващи от останалата част на Обединеното кралство към Северна Ирландия. 

Първият „гратисен период“, който засяга храните и колетите, изтича в края на април. Британското правителство, подкрепяно от бизнес групи, иска Брюксел да удължи „гратисните периоди“ до 2023 година. Първият министър на Северна Ирландия и лидер на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър обаче заяви, че не е изненадана, че няма напредък и обвини ЕС, че остава глух към притесненията на юнионистите, които смятат, че Протоколът трябва да бъде премахнат, защото само пречи на търговията. Двете страни планират нови срещи за окончателно решаване на граничните проблеми.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук