Начало Спорт.бг ЧРД на първия наш двукратен олимпийски шампион – Боян Радев!

ЧРД на първия наш двукратен олимпийски шампион – Боян Радев!

497
0

Боян Радев Александров е български състезател по класическа борба в категория до 97 кг. Той е първият двукратен олимпийски шампион в България.

Роден е на 25 февруари 1942 г. в с. Мошино (днес кв. Мошино на Перник). Състезател по борба класически стил, състезаващ се за „Спартак“-София.

Спортни успехи

  • олимпийски шампион от Токио’1964 и Мексико’1968
  • световен шампион от Толедо през 1966 г.
  • световен вицешампион през 1962 и 1967 г.
  • европейски вицешампион през 1968 г.
  • спортист на годината в България за 1964, 1967 и 1968 г.

Обявен е за заслужил майстор на спорта. През 2009 г. получава най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) – „Златна огърлица“.[ Боян Радев е приет и в Залата на славата на Международната федерация по борба (ФИЛА) в Оклахома (САЩ).

След приключване на спортната си кариера работи в системата на МВР

На 24 април 2014 Боян Радев е избран за спортист на века в Спортен клуб Левски. Тържеството по награждаване е проведено в музея на спорта на стадион „Васил Левски“ и е част от програмата „100 години Левски“ по случай вековния юбилей на „синия“ клуб.

Колекционерска дейност

Освен като борец, Боян Радев е известен и като виден колекционер и дарител. Обявен е за дарител № 1 на Националния исторически музей. В музея, има наречена на неговото име зала „Дарение Боян Радев”, в чиято експозиция са изложени ценни паметници колекцията му, над 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, между които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ век сл. Хр., изпълнени от неизвестен даровит скулптор.

Сред оброчните релефи преобладават посветителните паметници на Артемида, представени в архаичната иконография като покровителка на природата и живота, което може да се свърже със старата тракийска почит към Великата богиня майка в хипостазата й на Потния терон[.

Радев дарява на НИМ и всички свои награди и отличия от борбата


Медал „Пиер дьо Кубертен“ връчен на Боян Радев, за изключителните му заслуги към спорта, НИМ

Златен медал на Боян Радев от олимпийските игри в Мексико 1968 (дарен на НИМ)

Златен медал на Боян Радев от олимпийските игри в Токио 1964 (дарен на НИМ)

Медал на Боян Радев, даден му по повод включването му в Залата на Славата на Международната федерация по борба, 2009 година,НИМ

Най-високото отличие на Международната федерация по борба (ФИЛА) – „Златна огърлица“, с която е удостоен през 2009 г.,НИМ
Орден „Св. св. Кирил и Методий“ е приемник на орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ и на орден „Кирил и Методий“. Най-високото отличие на Царство България и второ по ранг отличие на Република България. Отличие с което е награден двукратният Олимпийски шампион по класическа борба Боян Радев. НИМ, София, България.

Оброчни камъни на древногръцката богиня Артемида, намерени в югозападна България и дарени на НИМ от Боян Радев

Бюст на Боян Радев, автор Георги Чапкънов, НИМ

wikipedia.org; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук