Начало Светът Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

Генералитетът на Армения поиска оставката на премиера

289
0
epa09035029 A journalist gets a medical check up before receiving a dose of Sinovac COVID-19 vaccine during a mass vaccination drive for journalists at Gelora Bung Karno sport complex in Jakarta, Indonesia, 25 February 2021. Indonesia has started the second-phase of the national COVID-19 vaccination drive as the country recorded more than one million cases, the highest number in Southeast Asia. EPA/MAST IRHAM

Армения изпадна отново в политическа криза, след като началникът на Генералния щаб ген. Оникс Гаспарян и 40 висши офицери поискаха оставката на премиера Никол Пашинян и го предупредиха да не използва сила срещу народа. Военните смятат, че премиерът не може да взима адекватни в критичната за народа ситуация. Сегашната ескалация на кризата започна след мнението на бившия президент Серж Саргсян, че арменските военни е трябвало да задействат ракетите „Искандер“ в първите дни от боевете срещу азербайджанските сили в кратката война септември-ноември за Нагорни Карабах, която Армения загуби. В сряда Пашинян изненадващо разкритикува ракетите, които според не са могли да повлияят на военните действия, защото или не са гръмвали или ефективността им е била 10 процента. Порталът Yerevan.today публикува коментар на зам-началника на Генщаба Хачатрян, който отначало дълго се смял на тези думи, а после казал: Как?.. „Искандерите“?..Един изстрел?.. 10 на сто?.. Извините, но това е несериозно“. Хачатрян бе уволнен след тази му оценка за мнението на премиера. 

В същото време Пашинян уволни и началника на Генщаба ген. Оник Гаспарян и обяви в обръщение във „Фейсбук“, че искането за оставката му е опит за военен преврат. Той призова привържениците си да се съберат на Площада на Републиката. „Днес взех решение да освободя началника на генералния щаб и неговия първи заместник. Министърът на отбраната вече подготвя съответното решение за назначаването на нов началник на генералния щаб и неговите заместници“, каза той. По думите му сега най-важната задача е да се съхрани гражданската и народна власт.

По-късно той излезе пред своите привърженици, които се събраха след призива му. Те го приветстваха с възгласите „Никол премиер“. „Не съм убеден, че моята оставка е решение на проблема. Представих няколко варианта за решения. Мисля, че опасността от преврат е управляема, това е само емоционална реакция на военните и ние не трябва да се отнасяме безцеремонно към нашите братя“, каза Пашинян. 

Опозиционното „Движение за спасение на родината“ подкрепи Генщаба и събра няколко хиляди души на Площада на свободата, които искаха оставката Пашинян.

Руското МВнР излезе със становище, че събитията са вътрешна работа на Армения.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук