Начало образование.бг Децата са огледало на родителите си

Децата са огледало на родителите си

303
0

Децата са такива, каквито са ги направили родители им, те са тяхно огледало. Когато едно дете е агресивно, има основателна причина да бъде такова – дали вкъщи има неразбирателство, дали по някакъв начин е било мотивирано от родителите. обикновено родителите считат, че когато детето е по-агресивно, може да си пробие по-лесно път в живота, казва Елена Кърпачева – директор на 22 СОУ “Г.С. Раковски”.

В практиката си на психолог, тя разказа за случай, в който баща е повикан в училище заради агресивното поведение на детето му, а родителят казва: “Да, това е търсен ефект. Тя трябва да е агресивна, за да успее”.

По думите ѝ не е отминала нагласата в българските родители, че с наглост, арогантност може да се успее. “Родителите са неуверени, не знаят как точно да се справят с децата, чувстват се гневни и хвърлят вината в другите – други родители, учители, различни общности, тъй като не желаят да си признаят, че имат нужда от обучение и от подкрепа”, казва тя.

По тази причина в България не е популярно т.нар. “Училище за родители”, защото се обиждат.       
Освен това децата много добре знаят къде и как могат да се държат. Те знаят, че вкъщи се държат по един начин и спазват едни правила, а навън – правилата са други. Когато липсва връзката между родител и дете, то става агресивно, казва Елена Кърпачева.

Радио София;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук