Начало Светът Невиждана от 172 години птица е открита отново в Индонезия

Невиждана от 172 години птица е открита отново в Индонезия

347
0

Изключително дискретно създание от разред Врабчоподобни, което не е виждано от 172 години, е забелязано в гора в индонезийската част на остров Борнео, предаде Франс прес, позовавайки се на неправителствена организация, очарована от това „спиращо дъха“ откритие.

Загадъчният черновежд дрозд е смятан за изчезнал, тъй като нито един представител от вида му Malacocincla perspicillata не е виждан, откакто учените го описват за първи път през 1848 г. Без резултат остават многобройните кампании за откриване на „потайното пернато“.

През октомври миналата година, обаче, двама жители на индонезийската провинция Южен Калимантан хващат непознато птиче, снимат го и го пускат в гората, съобщават от организацията Глоубъл Уайлдлайф Консървейшън. Снимките са изпратени на орнитолози, които разпознават смятаната за изчезнала птица.

„Беше като просветление. Тази птица често е смятана за най-голямата загадка в индонезийската орнитология. Откритието, че не е изчезнала и вероятно обитава ниско разположени гори, просто спира дъха“, казва Панджи Густи Акбар, водещ автор на изследване, публикувано днес в специализирано издание.

Според публикацията за птичето с кафяво-сиво оперение се знае твърде малко, тъй като то е смятано за изчезнало по-дълго от който и да е друг вид азиатска птица.

Изследователите са се надявали да се върнат на мястото, където е видян екземплярът, но плановете им са осуетени от ограниченията заради коронавирусната пандемия.

Над 150 вида птица по света са смятани за изчезнали, тъй като през последните десет години няма потвърдени наблюдения на техни представители.

„Открития като тези са невероятни и ни карат да вярваме, че е възможно да намерим и други видове, които науката смята за изгубени от десетилетия или повече“, казва Барни Лонг от Глоубъл Уайлдлайф Консървейшън.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук