Начало Култура.бг Поздравления за Георги Господинов! Европа го оцени високо

Поздравления за Георги Господинов! Европа го оцени високо

342
0

България трябва да бъде горда.  Имаме талантливи писатели, които трябва да ценим повече.

Писателят Георги Господинов спечели ново европейско литературно отличие. Българският автор е носителят на наградата Usedom за 2021 година. Тя се връчва за принос към развитието на европейската литература и диалог.

Господинов е избран за победител от жури с председател носителката на Нобелова награда Олга Токарчук. Тя самата е сред европейските творци, получавали наградата, заедно с имена като Саша Станишич, Йоана Батор, Джени Ерпенбек, Илия Троянов…

В мотивите си за решението журито пише: „Георги Господинов е значим и неповторим глас в европейската литература. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит“.

Отличието си Господинов ще получи през април в рамките на Дните на литературата на остров Узедом, който събира полската и немска граници. Островът има стара литературна слава и е бил любимо място на Томас Ман.

За Георги Господинов това е поредната значима европейска награда, която получава. През 2019 той спечели полската награда „Ангелус“ за романа си „Физика на тъгата“, а три години преди това и швейцарската „Ян Михалски“, в конкуренция с писател от ранга на Джулиан Барнс.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук