Начало Култура.бг Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на Вени

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на Вени

424
0

Не се страхуваме да бъдем различни, казват 13-годишната музикантка и 15-годишната художничка

Изложбата Little Ladies на две талантливи пловдивски момичета – Венета Павлова и Аглея Канева, ще бъде открита навръх женския празник 8 март в галерия AK Glass of Wine от 18 часа.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

Те са млади, крехки, но смели и уверени. Не се отказват и не се страхуват да бъдат различни, защото носят духа на жената. А жената създава. Жената твори и когато е млада, има смели идеи и хвъркати мечти. Защото всяко момиче притежава невиждана сила и красота. Един ден то ще стане Жена.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

Това са образът и гласът на новото поколение, което търси и вижда възможност за личностно развитие, добива по-високо усещане за собствена значимост и вяра, че може да промени света.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

Вени – художник, Аглея – певица. Двете се срещат и решават да направят нещо заедно, защото изкуството е светлина за всяка от тях.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

Картините на Вени са 12 – по 6 от техниките принт и акварел.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

На всяка картина, представяща различно състояние на едно момиче, Аглея е посветила песен.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

Аглея Канева е на 13 години. Кръстена е на една от трите грации на Дионисий и Афродита. Учи в НУМТИ “Добрин Петков”, специалност „Ударни инструменти“. Член е на ансамбъл „Престо”. Танцува латинотанци от 4 години, с формацията спечелиха бронзов медал от Световното първенство в Мексико. Това е изключително признание за големия им талант.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

Посещава театрална школа „Хенд“, най-голямата й гордост е ролята на Анка в “Криворазбрана цивилизация“. Член е на Асоциация за подкрепа на децата (www.apd.bg) и на фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й хоби е ездата. Обича да слуша и да пее джаз музика. Има над 100 призови отличия от национални и международни конкурси за поп и джаз пеене.

Венета Павлова е на 15 години. Учи в Езикова гимназия „Иван Вазов“ с профил френски и руски език. Рисуването е нейната страст и всичко, свързано с изкуството, я вдъхновява. Спортува фехтовка, обича музиката и танците, а историята и българският фолклор я карат да мечтае. Тя играе в една от масовите сцени в историческия филм „Воевода”. Първата си награда печели на 5-годишна възраст с картината „Веселото петле“ в конкурс на Община Пловдив. Следват поредица от участия и призови места в конкурси на Gallery Anastas Plovdiv, American Corner, фондация „Цанко Лавренов“, фондация „Азгард“ и Културен център „Бялата къща“.

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

Един от конкурсите, в които участва за рисунка по българска приказка, я изпраща в град Малага, Испания. Там се запознава с испанския поет и скулптор Уго Карвахал и участва в илюстрации на стихосбирка от рисувани стихове. През 2018 г. реализира първата си пътуваща изложба „Приказки от България“ в Българския културно-информационен център на Република България в Скопие. От там приказните светове на Венета летят до Лондон и тя представя произведенията си в българското училище „Васил Левски“. През емблематичната за Пловдив 2019 година – Европейска столица на културата, Венета участва в италианския проект „Легендата на Орфей“ и Аssociazione Cultural per Láfressco по покана на италианския майстор Вико Калабро.

Венета Павлова:

Жената е красива, когато е щастлива

Харесвам интелигентни и умни жени, които имат характер и силен дух. Жената е красива, когато е щастлива. Затова обичам да рисувам жени. Едни са нежни, други крехки по природа, а трети непоколебими. Вдъхновяват ме исторически моменти. Възхищавам се на смелите жени. Затова рисувам богини, амазонки и жени, които имат необичайни способности. Харесвам естествените жени. Всички тези модерни добавки към физиката са ми твърде скучни. Грижата за красотата трябва да започне от сърцето и душата, другото не помага. Възхищавам се на Коко Шанел, която напълно е променила представата за жената в обществото. Кефя се на екстравагантната визия на Лейди Гага и обичам да разпускам с Шакира.

Аглея Канева:

Ела Фитджералд и Нина Симон са моето вдъхновение

Искам да съм смела, уверена, красива, умна и именно на тези качества се възхищавам. Моите любими женски образи ги откривам в джаз музиката. Това са Ella Fitzgerald , Nina Simone, Diana Krall, Ezperandsa Spalding, Камелия Тодорова и др. Това са джаз прими. Не само красиви, но и много смели жени. Никога не ми е харесвала арогантноста, грубоста, показността на някои момичета от моето поколение. Вдъхновава ме всичко красиво: от изгрева до залеза, от хубавата музика по радиото до сядането ми на пианото и опитите ми да сътворя нещо красиво. Това обичам и това ме кара да летя.

Портрет на мама

Little Ladies: Аглея разказва в песни картините на ВениНовиниИнформация

„Мама имаше рожден ден и като всяка година се чудех какво да й подаря, така че да я изненадам и зарадвам. Толкова много неща съм правила, че имах чувството, че съм изчерпана от всякакви идеи. Реших да споделя с най-добрите ми приятелки и те ме посъветваха да я нарисувам. Дълго време търсех любимата нейна снимка и най-накрая сътворих своя композиция, така както усещам и чувствам мама. Тя е нежна и ефирна и трябваше да пресъздам това в картината. Исках да има пера и перли, защото тя ги ги обича. След като я нарисувах с помощта на силиконов пистолет поставих нужните акценти.  Дълго търсих подходяща рамка. Истинска късметлийка съм, че живея в Пловдив. В капана има всичко. Купих рамката и вечерта преди рождения ден се промъкнах в спалнята, сложих подаръка на нощното й шкафче и трепетно очаквай нейната реакция.  На сутринта мама беше на седмото небе от щастие. Толкова съм щастлива, когато подарявам на хората частица от себе си. Това ме кара да се чувствам значима.“ Още от Вени на venetapavlova.comИлияна Караланова – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук