Начало География.бг Възстановява се популацията на къдроглавия пеликан у нас

Възстановява се популацията на къдроглавия пеликан у нас

311
0

Над 50 двойки пеликани вече гнездят в колонията си в резервата Сребърна край Силистра. От около месец те обитават наколните платформи и тръстиковите масиви около тях в централното водно огледало.

През последните две години къдроглавите пеликани са гнездили на други места, скрити в източните части на резервата, подплашени от набезите на хищници, сред които и енотовидното куче, разказва Момчил Петров, експерт на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

„Тази година виждаме, че отново са се завърнали на традиционното място. Предполагаме, че са преценили, че условията са достатъчно безопасни за тях.“

Петров уточнява, че нивото на водата е високо и колонията е отдалечена от бреговете и местата, които са традиционно обитавани от хищниците. Заети са три от четирите наколни платформи.

Към момента пеликаните са активни, със силно зачервени гуши, което е сигурен знак за началото на активен размножителен период. Инкубационният период според литературата продължава около месец. „Към края на март, началото на април ще имаме потомство“, допълва Момчил Петров.

През последните години експертите наблюдават, че птиците пристигат в резервата не по едно и също време. В миналото те са пристигали към края на февруари и началото на март, а гнездовият сезон често е започвал през втората половина на март, но в последните години няма продължителни и студени зими и се случва завръщането за гнездене да става дори през януари, понякога и в края на декември.

Не спират и бракониерските прояви на територията на резервата Сребърна. По думите на Момчил Петров „нито са се увеличили, нито са намалели“. За изминалата година има една влязла в сила присъда пробация за заловен да извършва бракониерски риболов с мрежи.

Охраната на резервата Сребърна извършва ежедневни обходи и засилено наблюдение на водоплаващите птици.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

На 22 февруари екип на Българското дружество за защита на птиците успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовското езеро край  Бургас. Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България. Предавателяттежи 33 грама. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не му създава неудобство при полет и плуване. Пеликанът е женски и е наречен Мария. 

„Ежедневно следим движението на този къдроглав пеликан“, пояснява пред БНР Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците. Той определи това като голям напредък за българската природозащита.

Пеликани на остров Персин   Снимка: БГНЕС

Пеликани на остров Персин Снимка: БГНЕС

До 2016 година къдроглавият пеликан гнездеше само в езерното Сребърна. Благодарение на дружеството за защита на птиците и природен парк Персина пеликанът вече гнезди на остров Персин (Белене), уточнява Чешмеджиев. 

„Там започна с много ниска численост. През настоящия сезон по време на нашия мониторинг установихме, че двойките са между 40 и 45, което е почти колкото числеността в езерното Сребърна“, изтъква Чешмеджиев в предаването „Преди всички“. 

Той се надява, че макар числеността у нас да е далеч от тази в Гърция например, видът ще се съвземе от „този негативен тренд през последните 50 години“.

Загубата на местообитания е основен фактор. Пеликанът има нужда от спокойни, обширни, влажни зони, където лесно може да си намира храна. Блатата покрай Дунав, които в миналото са били пресушени, са едно от най-благодатните места за това. Благодарение на различни проекти обаче някои от тях са били възстановени – така пеликанът започва да се завръща, посочва Свилен Чешмеджиев.

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

Снимка: Българско дружество за защита на птиците

От януари Българското дружество за защита на птиците е започнало акция по поставяне на цветни пръстени на пеликани в района на езерата около Бургас. Голямата цел е да се възстановят редовите популации на къдроглавия пеликан у нас.

Да направим колкото може повече колонии, тъй като се появяват и нови подходящи места, където видът може да се размножава.“

Такава местност има край Тутракан. Там през зимата доброволци и експерти са изградили нова наколна дървена платформа. Планира се и изграждането на други плаващи платформи. Предстои поставянето на още пръстени и предаватели, от които ще постъпват конкретни данни за движението на птиците, за заплахите и местата, където те обичат да се срещат.

Сребърна   Снимка: БГНЕС

Сребърна Снимка: БГНЕС

Пеликаните са емблематични видове, те са индикатор за състоянието на влажните зони. Освен това те са застрашен вид, който доскоро беше на прага да изчезне. Все още не се е спасил от тази негативна тенденция. Световната популация е между 22 000 и 27 000 индивида. Това в природата е доста ниска численост“, коментира Свилен Чешмеджиев. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук