Начало Култура.бг Световен ден на писателя

Световен ден на писателя

264
0

Писателят превръща своя огън в хартия. — Жан Ростан

Трети март е обявен за Международен ден на писателя по решение на 48-ия конгрес на международния писателски клуб International PEN Club, проведен от 12 до 18 януари 1986 г.

International PEN Club е организация на хора на писаното слово – поети (P), есеисти (E) и новелисти (N), като първите букви образуват английската дума за писалка (pen). Създадена е в Лондон през 1921 г. по идея на британската писателка Катрин Ейми Доусън-Скот (Mrs. C. A. Dawson-Scott). Джон Голсуърти (John Galsworthy) е първият председател на организацията. През 1923 г. е проведен първият международен конгрес в Лондон, тогава са създадени PEN-центрове в 11 страни. Днес писателската организация има центрове в 130 страни.

Целите и функциите на организацията, обединяваща писатели по целия свят, са изложени в нейната Харта: „…защитава принципите на свободата на информация в рамките на всяка страна и между всички народи. Неговите членове се ангажират да се противопоставят на потискане на свободното слово в каквато и да е форма в тези страни и общества, към които принадлежат, както и по целия свят, когато това е възможно.
PEN защитава свободата на печата и е срещу произволното използване на цензура в мирно време. PEN вярва, че напредъка на човечеството към по-висшите форми на политическа и икономическа организация изисква безплатна критика на правителствата, администрациите и политическите институции.
Тъй като свобода предполага доброволна сдържаност, членовете на PEN клуб се задължават да се противопоставят на тези негативни аспекти на свободната преса като невярна публикация, умишлено фалшифициране, невярно съдържание или нечестни предубедени тълкувания в името на политически, лични и групови цели.

Честит празник на всички пишещи и четящи!

club50plus.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук