Начало География.бг Село Чавдар с палитра от атракции за малки и големи

Село Чавдар с палитра от атракции за малки и големи

287
0

Китното подбалканско село Чавдар изумява цяла България със своя съвременен европейски облик, с асфалтираните си улици, санираните сгради, подновените тротоари, с детската градина за чудо и приказ и … с честните си управници. Местната власт се е посветила на едно благородно дело – да превърне китното кътче, скътано между Стара планина и Средна гора, в пример за подражание. Как ли? Като усвоява безкористно евросредства в ползу роду и организира и мотивира хора да работят за себе си и за обществото.

А центърът на Чавдар? Той е без аналог в България! Алпинеум, дървени мостчета, фонтани, беседки,  хотел, та дори и мини амфитеатър… Няма как да го подминете, защото Подбалканският път минава точно през централната част, която е сред атракциите на малката община. А тя черпи вдъхновение от европейския опит в развиването на съвременен туризъм и бързо се е ориентирала в разработването на атракции за малки и големи. Докато сте още в центъра на Чавдар, ви препоръчваме да отскочите до Фолклорния център. Какво ще ви предложат там?

„Предлагат традиции и обичаи на селото. Той е интерактивен и интересен за малки деца, могат да правят шевици, да отгатват гатанки, много е атрактивен – казва Димитрина Зеринова от община Чавдар. Работим без почивен ден. Гостите се запознават с местните обичаи, правим възстановки. В момента там представяме старинни сватбени ритуали.  Изложени са плетени дантели, бродирани шевици, декорации, които възраждат миналото и съхраняват традициите.“

Археологически парк Тополница

Археологически парк Тополница
Най-популярната атракция тук е археологическият парк „Тополница“. Като машина на времето, той връща посетителите назад в епохата на неолита. Възстановеното неолитно селище е разположено в красивата местност „Света Петка“ над селото и през последните години се превърна в истински туристически хит. За целта са пресъздадени 5 къщички, както и работилници за каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожи. Към парка има и малък музей, представящ ценните находки в района.

„Наречен е археологически парк „Тополница“, защото на брега на близката река Тополница са открити следи от неолитно селище отпреди 7 хил. години. – казва Димитрина Зеринова. – Къщите са направени по реплика, така както биха изглеждали преди 6-7 хил. пр. Хр. Освен това отдаваме под наем три от къщите за нощувка. Вътре можете да се запознаете с бита на далечните ни предци, да си направите огън и да преживеете една неолитна нощ в нашето неолитно селище. Хората остават доволни и се връщат отново.“

Параклис Св. Петка

Параклис Св. Петка
Съвсем близо, на живописно възвишение, се издига новият параклис „Света Петка“ с красивата камбанария. Преди 120 години на това място е поставен камък, в знак на почит към Света Петка, покровителка на местното население. Затова, през 2008 г., тук израства великолепен параклис, който посреща хора от цялата страна. От хълма се вижда Златишко-Пирдопската котловина, включително и блещукащите извивки на река Тополница.

Атракционния парк


Край неолитното селище има и голям атракционен парк с повдигащи адреналина въжени препятствия, стени за катерене и други забавления за малчугани, но и възрастните, както и площадка за наблюдение на околността.

И ако решите да направите еднодневна екскурзия до това живописно място, предлагаме да завършите деня с разходка до близкия водопад Казаните. Представлява феерична  каскада от 5 водопада, които образуват миниатюрни езерца. Местността е разположена в подножието на Стара планина и е достъпна чрез черен коларски път. А най-хубавото е, че от парка „Тополница“ се организират джип сафарита до водопада.  Офроуд разходката в едната посока е около 20 мин. и предлага незабравимо преживяване.

Вижте нашата видеоразходка до село Чавдар, до археологическия парк „Тополница“, както и отбивката ни до разположената наблизо Еленска базилика от IV век.:


Венета Николова – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук