Начало География.бг 4 места за почивка, където да избягате от глъчката на ски курортите

4 места за почивка, където да избягате от глъчката на ски курортите

301
0

Нямате търпение събота да дойде, за да се натоварите на колата и да поемете към някой ски курорт? Ако отговорът е „да“, то значи сте добре запознати с емоциите, които вървят ръка за ръка с почивката в близост до пистите.

Без значение дали търсите нещо по-спокойно, или въобще не сте скиор или сноубордист, ви даваме 4 идеи за съвсем различно преживяване през зимата – покой, домашен уют, лежерни разходки и гледки, заслужили място върху картичка. Далеч от всякакви тревоги.

Спечелихме ви? Ето в кои посоки да поемете:

Ковачевица

4 места за почивка, където да избягате от глъчката на ски курортите

За да стигнете до това застинало във времето село, трябва да поемете курс към Югозапад, по-конкретно пътя към Разлог, Банско и Добринище.

Оттам поемате към не по-малко красивото Лещен (отбийте се) и Горно Дряново, което е и най-близкото до Ковачевица населено място. Вероятно вече се сещате, че крайната ви цел е село, скътано в Западните Родопи.

Това не е случайно – преданията гласят, че то се оформя от заселници, бягали нагоре в планината от насилствената ислямизация през XVII век.

По време на Възраждането пък Ковачевица (на снимката горе) постепенно се превръща в културен център – с килийно училище, а по-късно и с читалище. Вероятно най-впечатляващото е, че ако стъпите днес там, ще се озовете 2-3 века назад, тъй като архитектурата на селото е почти непокътната, с каменни къщи със зидария, чардаци и тесни калдъръмени улички.

Неслучайно Ковачевица има статут на резерват, а докато го опознавате, не пропускайте да разгледате и църквата „Св. Никола“, изградена от местни майстори в периода между 1841 и 1847 г.

Още нещо хубаво? Ако отседнете в някоя от местните къщи за гости, сами ще усетите домашния уют от миналото. Стига времето да позволява, сутринта се разходете и в Тъмна гора – поддържания природен резерват до селото, дом на вековни ели, букове и смърчове.

Ситово

Снимка: Wikimedia Commons

На 34 км. южно от Пловдив, отново в Родопите, се крие това неочаквано красиво и позабравено село, където властва безмерно спокойствие.

Според историците Ситово съществува дори отпреди Пловдив, за което свидетелства и така нареченият Ситовски надпис. Става дума за неразчетено писмо от рунообразни знаци, което се намира на 50 метра над пътя за селото и което можете да посетите.

Подобно на Ковачевица, в Ситово също са запазени много от автентичните каменни къщи от Възраждането, но тук те се редуват и с по-ново строителство и вили, където хората търсят отмора. Имайте обаче предвид, че селото не е туристическо и в него няма удобства като магазини и ресторанти, затова разпитайте домакина си за менюто.

Задължително попитайте и някой местен за Аязмото – извора с лековита вода, за който се носят легенди, включително тази, че Баба Ванга пращала хората да се лекуват тъкмо там. Разходката до него е подходяща дори и за зимата – върви се по полегата пътека около половин час (има и по-кратък стръмен път за ентусиастите), а гледката отгоре си заслужава, гарантираме.

Бръшлян

Снимка: iStock

Вероятно най-екзотично като дестинация, странджанското село Бръшлян се намира в югоизточния ъгъл на картата, на около 15 км. от Малко Търново, почти до самия главен път в посока Бургас.

Още щом пристигнете там, ще разберете защо селото е архитектурен резерват – накъдето и да се обърнете, очите ви ще се спрат на почти непокътнатите къщи, строени през XVIII и XIX век. Сред тях са и така наречените „земълни“ – едноетажните двуделни постройки без под, характерни за района. И не само – можете да влезете в класните стаи на автентичното килийно училище и църквата „Св. Димитър“, чиято история започва още през XVII век.

Както подобава, в Бръшлян има и Етнографски музей, запазил бита на отдавна преминалата епоха, а ако предпочитате разходките навън (и времето го позволява), можете да поемете и по някоя от екопътеките в мистичната Странджа планина, която води до параклисите или до водопада Докузак.

Орешак

Снимка: iStock

Кацнало на двата бряга на Черни Осъм в полите на Централен Балкан, Орешак се намира едва на 8 км. от Троян, но е по-населено от предишните две села и в него има около 2000 постоянни жители.

Ако отседнете там, задължително идете в Троянския манастир – той е трети по големина в България след Рилския и Бачковския, а историята му започва още през 1600 г. В него се пази и чудотворната икона на Богородица Троеручица, копие на тази в Хилендарския манастир. Според преданията тя е донесена от атонски монах, който я оставя там, след като конят му няколко пъти се препъва по пътя си нататък и той го приема като знак.

А когато се върнете към къщата си след разходката, препоръчваме да попитате домакините за домашна ракия – неслучайно тъкмо в Орешак и Троян през есента се провежда Фестивалът на сливата.

Знаете, през месеците с „р“ нищо не топли по-добре от нея.

Наталия Иванова – news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук