Начало Култура.бг „Баядерка” във формат 32/120

„Баядерка” във формат 32/120

295
0

Балетна премиера на Опера Пловдив в постановка на Веса Тонова

Възобновената балетна трупа на Пловдивската опера амбициозно се представя с нова постановка на заменития гранд балет „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Мариус Петипа.



Примабалерината Веса Тонова, поднася своята хореографска и режисьорска концепция. За пореден път сме поставени пред духовния и художествен героизъм на българския балентен творец, който трябва да направи буквално „от нищо – нещо”. Веднъж, защото трупата е съвсем камерна – само 32 изпълнители, от които 18 жени, а обичайно прочутата сцена със сенките се танцува с 64 или поне 32 балерини, и втори път – тъй като тази преди всичко международна трупа е съставена от твърде млади и неопитни артисти, които са лишени от какъвто и да е било професионален сценичен опит. Не на последно място – и заради новоприетите пандемични правила, според които нито един спектакъл не бива да надхвърля продължителността от 120 минути. Точно затова постижението на Веса Тонова с балета на Пловдивска опера изглежда толкова значимо. Примата успява да хомогенизира облика на трупата и да й придаде професионален облик, да пригоди виртуозната хореография на Петипа, без да я лиши от драматургическата й сила и блясък и да създаде логичен сценичен разказ. Още повече, че за първи път се показва и картината на бракосъчетанието в храма между Гамзати и Солор, наказанието на разгневения Бог, бурята и знаменития апотеоз, където душите на баядерката Никия и на воина Солор най-сетне се съединяват на небето, въпреки кармичните предначертания.

Красива, пестелива и функционална, сценографията е създадена от опитния балетен художник Иван Токаджиев, а костюмите са дело на вече покойната талантлива Цветанка Петкова-Стойнова, която се придържа към традиционното им решение с усет задвиженческа лекота и театрална характерност.



В ролята на баядерката Никия за първи път в голяма солистична партия се представя Аманда Роха (Бразилия), а като нейната съперница принцеса Гамзати – Мара Салваджо (Италия). В сложната пратия на Солор, за чиято любов се борят двете героини, разкъсван от вина и кастов дълг, се въплъщава премиер солистът на Софийска национална опера и балет Никола Хаджитанев.


Петър Пламенов – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук