Начало География.бг Експерт: Без зелени коридори губим румънските туристи по Великден

Експерт: Без зелени коридори губим румънските туристи по Великден

240
0

Да бъде премахванато изискването за PCR тест за румънците, които влизат у нас, от 28 март, а не от 1 април, за да могат да бъдат обхванати почивните дни за католическия Великден, искат от туристическия бранш.

Румънците са редовни посетителни за великденките празници у нас. 60% от резервациите, които имаме до момента са от румънски граждани.  30% са от поляци и чехи, а останалите 10% са разпределени между германци, англичани и туристи от други западноевропейски страни, каза професор Стоян Маринов, декан на факултет „Управление“ в Икономическия университет във Варна.

Туристическият бранш с основание иска зелени коридори. Отпускането им зависи от здравните власти на двете страни, защото ако тези условия в страната ни продължат,  туризмът ще загуби по Великденските празници.

Стоян Маринов изтъкна, че причината за това не е само в рестрикциите тук в България. От 6-и март всеки, румънски турист, който се прибира в страната си е длъжен да похaрчи 45 евро за PCR тест и му предстои 10 дневна карантина и това ще го въздържи от всякакъв вид пътувания, прогнозира той и допълни, че всичко зависи от състоянието в нашата страна, посочи Маринов.

 Ако продължава тенденцията за увеличаване на заболелите,  румънската държава едва ли ще направи компромис. Но ако нещата се нормалицират и излезем от жълтата зона на рискова държава, ще паднат и ограниченията.

Най-големият проблем на Европейския съюз според него  е, че все още членуващите страни не са стигнали до единодействие, единомислие спрямо мерките. Не могат да  координират действията си по отношение на критериите и правилата за достъпност до всяка една държава, както и да координират изискванията си за тестовете. Най-вече проблемът е по отношение на  електронния здравен сертификат, в който всеки ще има досие и на тази основа ще могат да се пуснат зелни коридори за ваксинираните, допълни още той.

Засега не е задължително хотелиерите и ресторантьорите да ваксинират персонала си. Всичко е на доброволни начела, но ако някой обект иска да гарантира безопасността и сигурността на туристите естествено, че е по-добре неговия персонал да бъде ваксиниран. Същото се отнася и за пристигащите туристи. Ваксинацията води до спокойствие, сигурност и здравословност, обясни Маринов.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук