Начало Доктор.бг България е получила част от съмнителната партида на „АстраЗенека“

България е получила част от съмнителната партида на „АстраЗенека“

300
0

България е сред държавите, които са получили доставка от временно спряната партида от ваксини на „АстраЗенека“. От Европейската агенция по лекарствата съобщиха днес, че страните, получили от пратката са са Австрия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция и България. 

Става въпрос за партида ABV5300, която е подложена на допълнителни проверки. Те се правят във връзка със смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била поставена на починал по-късно пациент, предаде БиТиВи.

ЕМА отбелязва, че засега няма улики, че смъртният случай е настъпил заради непосочена в листовката на ваксината странична реакция. „Засега няма нищо, което да предполага, че ваксинацията е причина за смъртта на една жена и заболяването на двама души, които са получили ваксината на „Астра Зенека“ в Австрия“, посочва ведомството.

Допълва се, че в Австрия при ваксиниране с дози от посочената партида, първоначално са установени два случая на тромбози. Във втория случай ваксинираният се възстановява от белодробна емболия, а в първия смъртта е настъпила 10 дни след имунизацията.

До вчера в агенцията са получени още две съобщения за тромбози след поставянето на ваксини от въпросната партида. Отбелязва се, че освен Австрия, решение да спрат използването на ваксини от партидата са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург.

Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 държави. Въпреки че в случая едва ли става дума за лошо качество на партидата, разследването продължава, се уточнява в съобщението.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук