Начало География.бг Военното окръжие в Пазарджик има свое дърво на Острова

Военното окръжие в Пазарджик има свое дърво на Острова

325
0

Засаждането на дърво е първата за годината инициатива на Военно окръжие II степен – Пазарджик по повод 135-тата годишнина от създаването му.

В навечерието на Националния празник на Република България – 3-ти март, Ден на Освобождението на България от османско иго, колективът на Военно окръжие II степен – Пазарджик, с началник подполковник Петър Петров, стартира поредицата от инициативи посветени на годишнината от създаването на структурата. На предварително осигурено място със съдействието на Община Пазарджик служителите на военното окръжие засадиха дърво в градския парк-остров „Свобода“ в областния град. Дървото от вида ясен е предоставено безвъзмездно от Държавно горско стопанство – Пазарджик. Не е случаен изборът на този дървесен вид. Ясеновото дърво достига височина 40 метра, дебелина до 1 метър в диаметър, а възрастта  може да е до 250 години. Така както въоръжените сили на една държава са нейният основен стълб в системата за национална сигурност и могат да устояват на повратностите на политическото време, така и ясеновото дърво със своите отличителни характеристики може да устои дзавидно дълги години на атмосферните промени във времето. Освен това ясенът, наричан в скандинавската митология Йедразил, е световно дърво, гигантски ясен, свързващ трите свята – подземното царство, светът на хората и небесния свят на боговете. Той символизира промяната, съзиданието, разгръщането на душевния потенциал. Символ е на живота, на силата и близостта до божественото. На ясена често приписват и лечебни свойства.

Военнослужещите и цивилните служители на военното окръжие в Пазарджик ще продължат да реализират дейности през цялата 2021 година, свързани с празника, който е на 4 април.

В годините на зараждане на българската държавност, като военно формирование, Татар-Пазарджишкото военно окръжие е едно от първите създадено в страната с Приказ №103 от 04.04.1886 година на първия военен министър на Княжество България майор Константин Никифоров Попконстантинов. Тогава то обединява административните околии Татар-Пазарджишка, Панагюрска, Пещерска и Ихтиманска. През дългия си път до наши дни окръжието преминава през различни изпитания, в това число и участие във всички войни за национална свобода, обединение и независимост. Приносът му за славната военна история на България е безспорен.  В 135-годишната си история пазарджишкото военно окръжие многократно е трансформирано, преименувано, преминавало в структури на по-големи формирования, но въпреки това е запазило своята идентичност. От 2015 година насам със заповед на министъра на отбраната на Република България се създава Военно окръжие ІІ степен – Пазарджик от състава на Централно военно окръжие.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук