Начало Култура.бг Подземният минен музей в Перник става арт галерия

Подземният минен музей в Перник става арт галерия

289
0

До края на март в най-стария подземен рудник в Перник, който през 1986 година е превърнат в музей, ще бъдат експонирани интериорни релефи и дървопластики, както и фоторепродукции на екстериорни скулптури от дърво. 

Творческата инициатива е на художника Боян Александров и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Изложбата ще бъде открита на 11 март. Тя е озаглавена „Живот – галерия – живот”. Произведенията са експонирани в определени зони в автентичната руднична среда, така че да допълват възприятията на посетителите. 

Авторът Боян Александров: „Концепцията е такава, че тя свързва пространството на рудника с материала за неговото съществуване, т.е. дървото, претворено през доста, доста дълъг период от време във въглища. И в същото време, наричайки минните галерии все пак галерии, свързвам самата дума, малко като игра на думи се получава, но всъщност то (пространството на рудника) ще бъде и галерия за съвременно българско изкуство“. 

Боян Александров е художник на свободна практика, както и преподавател по дърворезба, рисуване и приложни изкуства. Член е на Съюза на българските художници и е участвал в разнообразни изложби, симпозиуми, уъркшопи по класически и съвременни форми в изкуството. Той е перничанин, първата му истинска среща с изкуството е в Обединения детски комплекс в Перник, а първият му учител е сегашният директор на комплекса Таня Китанова.

Радио Благоевград;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук