Начало Култура.бг Традиции.бг ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Ден на артилерията и ракетните войски на Българската армия

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Ден на артилерията и ракетните войски на Българската армия

451
0

Денят 11 март е определен за професионален празник на ракетните войски и артилерията в българската армия със заповед на министъра на отбраната от 7 май 1992 г. Свързан е с участието на българската артилерия в решителната атака за превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912 -1913 г.).

Ден на артилерията и ракетните войски на Българската армия /снимки/За първи път празникът се чества през 1993 г. по повод годишнината от щурма и превземането на Одринската крепост.

Днешният ден е посветен на ракетните войски и артилерията в Българската армия

На 11 март 1913 г. започва артилерийската подготовка. За нея се привлечени много артилерийски части, създадени са артилерийски групи, нещо което се прави в хода на Балканската война и е чисто български патент. Артилерийската подготовка продължава повече от 12 часа и свършва своята работа.

11 март е един триумф на българската артилерия, защото след артилерийската подготовка, на 12 март започва щурм, превзети са предните позиции.

На 13 март над джамията Султан Селим в Одрин се развява българския трибагреник, като главна заслуга за победата при Одрин има българската артилерия.

Това го признават всички военни специалисти, които идват при Одрин веднага след неговото превземане, за да се поучат от опита на Българската армия“, Затова 11 март 1913 г. е приет за професионален празник на българската артилерия.

Ден на артилерията и ракетните войски на Българската армия /снимки/Продължително време след 1944 г. българските артилеристи са отбелязвали своя празник заедно със съветските артилеристи – на 18 ноември. Тази историческа грешка е поправена през 1993 г. 

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук