Начало Доктор.бг Д-р Аспарух Илиев: Всички одобрени ваксини са обект на строг контрол за...

Д-р Аспарух Илиев: Всички одобрени ваксини са обект на строг контрол за страничните реакции

325
0

Колкото повече хора се ваксинират в световен мащаб, толкова повече ще са сведенията за странични реакции от ваксините. Това е нормалният процес, защото хората имат различни хронични болести“, това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория във Берн, експерт по безопасност на ваксините.

Съобщенията обаче в по-голямата си част нямат нищо общо с ваксините. В конкретния случай с ваксината на АстраЗенека, притесненията са при две жени – на 49 и 35 години от Австрия, които работят в една и съща болница, и при двете жени имаше различни по вид съсиреци – в белите дробове и множество съсиреци в тялото. Тогава Австрийската агенция по лекарствата спира временно поставянето на ваксината, за да се изяснят, като в крайна сметка предварителният анализ е, че няма директна връзка с ваксината. Европейската комисия има нужда от малко повече време, за да финализира това решение.

Тук има два елемента, които трябва да се имат предвид – те са колежки, двете жени, тези елементи трябва се изяснят, а това е станало и две седмици след ваксинирането“, обясни Илиев в предаването „Хоризонт за вас“.

В случая с България става дума за съвсем различен страничен ефект. Става въпрос за остър коронарен синдром или най-вероятно пациентката е получила инфаркт по време на сън. Няма данни за съсиреци, има данни за стент, сърдечна операция – фамилна обремененост, нарушение в обмяната на мазнините, такива хора неизбежно след поставяне на ваксина могат да имат инцидент, но той не е свързан с ваксината“, смята д-р Илиев.

БТА

БТА

„В момента всички налични одобрени ваксини са подложени на изключителен контрол. Следи се за всеки един случай за странични реакции – виждаме какъв брой пациенти имат проблем с дадена ваксина и броят се сравнява с количеството хора с този проблем, но неваксинирани. И веднага се вземат мерки. До момента нито с „АстраЗенека“, нито с другите две ваксини има данни за има несъответствие между двете групи хора – в едната група хора да са повече отколкото в другата“, категоричен е специалистът. 

„А всеки един случай се проверява и от медицинско лице. Има 4-степенна скала за определяне на това дали страничните реакции са вследствие от ваксината.“

По думите му случаят с пациентката от Пловдив е пример за починала жена от сърце, без да има връзка с ваксината – липсват доказателства да има връзка с имунизацията.

„Тя е имала тежки сърдечни проблеми, трудно е да се каже, че причината е ваксината“, допълни още д-р Илиев.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук