Начало Култура.бг Изложба „Селищна могила Бургас“ показва праисторията на района в Археологическия музей

Изложба „Селищна могила Бургас“ показва праисторията на района в Археологическия музей

269
0

Керамика и предмети от праисторически времена открити в проучена Селищна могила край Бургас могат да бъдат разгледани в експозицията на Археологическия музей. Това е най – древното селище открито в рамките на съвременния град, разказа уредникът в музея Милена Дамаскова:

„Първите археологически разкопки на праисторически паметник на културата, проведени от специалисти на Бургаския музей, са през 2008-2009 г. Тогава екип с научен ръководител ас. Мирослав Класнаков проучва Селищната могила. Тя се намира на 10 км от града в посока кв. Ветрен, 80 м е диаметъра й, 2, 70 м. Могат да се видят някои по особени керамични форми – гърневиден съд с издължени заоблени форми върху високо кухо столче, изящни съдове украсени по специфичен начин, култова масичка с очи, кости от животни и др. “

Направената отлична реставрация на предмети и съдове дава възможност на публиката да се наслади на богатството на форми и украси, а също да обогати представите си за бита и културата на най-ранните земеделско-скотовъдни племена в този район.

В рамките на месец, в зала 2 на Археологическия музей ще може да се види и фотоизложба, показваща работата на терен по време на Експозицията работи от вторник до събота, от 9:00 до 17:00 часа.

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук