Начало Новини.бг Допълнителни противоепидемични мерки в редица области и общини

Допълнителни противоепидемични мерки в редица области и общини

301
0

Нови ограничения влязоха в сила в редица области на страната.

От днес на дистанционно обучение преминават всички ученици от 5-и до 12-и клас в областите Пловдив, Плевен, Перник, Добрич и Кюстендил. Във Варна онлайн учат учениците от 6 до 12 клас, а в Сливен – от 5 до 11 клас.

До 31 март е преустановено присъственото обучение в училищата и детските градини в община Свищов.

Затворени са детските градини в община Сунгурларе.

От днес в област Монтана е задължително носенето на маски на местата със струпване на хора – пазари, тържища, централни улици, площади. Забранени са свижданията в болници.

До 1 април в Русе са забранени масовите прояви на открито, а също и присъствените групови занятия в езиковите и образователните центрове и школи. Не се допускат непълнолетни без придружител в заведения за хранене и развлечения и в търговски центрове.

В Плевен учениците от 5 до 12 клас преминават изцяло на дистанционно обучение до 26 март. Заради увеличения брой новозаразени с коронавирус са спрени планови операции и свиждания в цялата област. Забранени са също масовите обществени и културни мероприятия

Заповедта е на регионалната здравна инспекция и се отнася само за областния град. Ани Петкова –  директор на едно от големите средни училища в Плевен – „Стоян Заимов“:

„В крайна сметка ние сме готови от март миналата година. Обезпечени са всички с електронни устройства. Последните две седмици се наблюдава увеличение на броя на децата с положителен PCR  тест. Имаме две паралелки – едната във втори, едната в трети клас –  които са карантинирани  и се обучават дистанционно. Нямаме учители, които са болни.“

След протест на фитнесите и моловете отпадна забраната за работа на местата за спорт. Очаква се нова среща в РЗИ.

Владислав Монов – управител на най-големия търговски център:

„Молът да работи от 10 до 8. Охранители на всеки вход. Да не се допускат деца без придружители и човек без маска.  Ще искам съдействието както на полицията, така и на инспектората и при засилени марки да отворим.“

На дистанционно обучение преминават от днес до 26 март учениците от 5-и до 12-и клас в община Перник. Със заповед на директори на РЗИ д-р Александър Златанов, също от днес до 26 март се преустановяват плановият прием и плановите операции в лечебните заведения.

От края на миналата седмица е задължително носенето на предпазни маски на открито при струпване на хора. Разпоредено е работодателите, в зависимост от възможностите,  да въведат дистанционна форма на работа на служителите си или да засилят противоепидемичните мерки в работните помещения. Сред тези мерки са  филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция, и недопускане на служители или външни лица с респираторна симптоматика. 

Допълнителни противоепидемични мерки са разписани и за големите търговски вериги, за тържищата и пазарите и за заведенията за обществено хранене.

Нови мерки за ограничаване разпореди и РЗИ в Монтана, след като заболеваемостта в областта достигна 326 на 100 000 души.

Забраняват се свижданията в болниците, като това няма да важи за пациенти в терминален стадий. Забрана има и за посещенията в заведения, които предоставят социални услуги за деца и възрастни, както и на хосписи.

Носенето на маски на открито става задължително на местата със струпване на хора – пазари, тържища, централни улици, площади.

На всяка община и училище се дава право да решава дали да се преминава на онлайн обучение в зависимост от нивото на заболеваемост, уточняват от здравната инспекция.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук