Начало Култура.бг Портрет на умиращ титан

Портрет на умиращ титан

295
0

Тази изложба на Юлиян Табаков, открита в зала „Райко Алексиев“ до 18 март, представя пожарище – в пряк и в преносен смисъл. Сред големи фотографии на изпепелена гора и сред обстановки на човешките суети можем да мислим за природата и мястото си в нея. Своето собствено и на човечеството като цяло.„С този проект искам да постигна у зрителя усещането, че присъства на живо в изобразените места, а не само в галерията: в горяща гора, в стаята на колекционер, в спалнята на луд, и да го доведа до убеждението, че това, което гледа на екрана на телевизора или си разцъква в телефона, е истина, а не просто изображение с кратка информация” – споделя авторът Юлиян Табаков за „Портрет на умиращ титан”.


Целта на изложбата и арт проектът зад нея е да предизвикат по-голямо разбиране за ролята на всеки от нас върху опазването на света, който заедно обитаваме. „Сибир и Амазония са далеч, но въздухът и водата пътуват и стигат навсякъде и до всеки” – допълва Юлиян Табаков.

„Пожарището е място на паметта. Между живото и мъртвото, между миналото и сегашното. Символ на следите, които оставяме…“ (Мария Василева).

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, с подкрепата на СБХ и Столичен куклен театър.

Юлиян Табаков

Юлиян Табаков

Юлиян Табаков е български артист с международно портфолио. Завършва сценография в НХА, получава магистърска степен в ENS des Beaux-Arts в Париж, следва „Изкуство и дизайн” в Central Saint Martins College е Лондон.

Професионалната му практика започва през 1997 г. с илюстрации на детски книги и сценография и костюми за спектакъла на Лилия Абаджиева „Женитба”. До днес, 23 години по-късно, Юлиян Табаков реализира над 100 артистични проекта в България, Европа и Африка. Работи активно в Швеция, България, Литва, Швейцария, Германия, Русия и други.

Носител на редица международни награди и отличия в сферата на сценографията и театралните костюми, документалното кино и съвременните визуални изкуства.

Снимки: Юлиян Табаков

Диана Попова – bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук