Начало Култура.бг Традиции.бг Честит празник на здравните инспектори – хората, чиято кауза е общественото здраве!

Честит празник на здравните инспектори – хората, чиято кауза е общественото здраве!

314
0

Днес е денят на здравния инспектор – на хората, които се грижат за опазването на общественото здраве. Той се отбелязва от 1997 г.

На 15 март 1967 г. с Постановление на Министерски съвет, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи, е разкрита специалността „санитарен инспектор“, днес „здравен инспектор“.

Задачата на здравните инспектори е свързана с опазване здравето на хората, те осъществяват контрол по спазване на установените с нормативни актове здравни изисквания за обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнена среда, осъществяват контрол върху заразните заболявания и следят за изпълнението на Националния имунизационен календар и динамиката на заразните заболявания, съставят актове при установяване на административни нарушения.

Директорът на Столична регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев ще вземат участие в уебинар за Деня на здравния инспектор, организиран от Медицински колеж “Йорданка Филаретова”, МУ – София. Той ще се състои на 15 март 2021 г. от 10:00 в платформата Google Classroom. Тема на лекция на д-р Пенчев ще бъде политиката на РЗИ в областта на „Промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве“ – здравен контрол и ограничаване на заболеваемостта от COVID-19. Доц. Кунчев ще представи актуални проблеми свързани с пандемията от COVID-19.

Гости на събитието ще бъдат ректорът на Медицински университет- София, акад. Лъчезар Трайков и проф. д-р Каролина Любомирова, дм – зам-ректор по учебна дейност и ръководител на катедра “Трудова медицина”, Факултет по обществено здраве, МУ – София.

mu-sofia.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук