Начало Култура.бг 60 г. от създаването на „Мартенски музикални дни“ в Русе

60 г. от създаването на „Мартенски музикални дни“ в Русе

300
0

Точно преди 60 години, на 10 март 1961 г. за първи път в Русе се провежда фестивалът „Мартенски музикални дни“ – едно от най-престижните музикални събития в културния календар на България. И въпреки че сега, по време на пандемията от Ковид-19 всички големи музикални събития в страната се отлагат с месеци, отбелязваме тази годишнина в рубриката „Помните ли…“ на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“.

В Русе всяка година се представят не само най-елитните български състави, диригенти и солисти, но има и много гости от чужбина – от най-близките съседи, румънците с техните оркестри, до състави със световна известност: Дрезденската филхармония, Пражкия камерен оркестър, „Московски солисти“, симфоничен оркестър „Нова Русия“, „Кремерата Балтика“, оркестър „Брукнер“ – Линц, Симфония Варсовия, „И музичи ди Рома“, Венецианския бароков оркестър, „Ил джардино армонико“ – още дълго може да се изброява.

На русенска сцена сме виждали диригентите Курт Мазур, Генадий Рождественски, Юрий ТТемирканов, сър Невил Маринър, Адолф Фритц Гул, Ролф Клайнерт, солисти като Юрий Башмет, Гидон Кремер, Миша Майски, състави като Хорът на Берлинското радио, хор „Арнолд Шьонберг“, „Кингс сингърс“, квартетите „Джулиард“, „Изаи“, „Ардити“, „Токио“, „Келер“ – и това са само малка част от гостувалите знаменити състави и солисти.

И Русенската опера винаги подготвя изненади за фестивала – премиери на неизпълнявани у нас творби, спектакли с великолепни солисти, като повечето от тях са солисти на театъра – в него винаги има прекрасни певци.

Много неща могат да се разкажат за този изключителен фестивал, за неговото развитие в годините, но нека се върнем към началото му. В Златния фонд е запазено изказване на създателя на фестивала и организатор на първите прояви – Илия Темков, работил като главен диригент на Русенския симфоничен оркестър в годините между 1960 и 1972-ра.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук