Начало История.бг Хипотеза: Най-старото име на Русе е било Плестродава

Хипотеза: Най-старото име на Русе е било Плестродава

433
0

Новата експозиция на русенските археолози „Пазители на пръстените“ съдържа в себе си впечатляващо откритие, което заслужава специално внимание. Независимо от факта, че изложбата се съсредоточава върху последните две години от техните теренни проучвания, натрупанато през годините познание им дава възможност да строят обосновани хипотези и да ги доказват.

Според д-р Върбин Върбанов най-старото име на днешния град Русе в тракийската епоха е било Плестродава. В средата на 80-те години на ХХ век археологът Димитър Станчев прави проучване на Светилището на Диана, което се намира на безспорно важно място – на сливането на реките Бели и Черни Лом, в местността Смесците.

Там, между Иваново и Кошов се откриват сгради, както и три каменни надписа. За съжаление изследователят не е направил публикация, но надписите се пазят в музея.

През 2018 г. д-р Върбин Върбанов и д-р Никола Русев тръгват по следите на стария русенски археолог, за да установят вече проучения обект, който никой не помни къде се намира. Новите проучвания откриват сгради, които са съществували към светилището, но самото то още не е открито.

Независимо от това, от един частично запазен надпис се появява името на бог Плестър, който е покровител на реката в близост. Това ознавача, че днешният Русенски Лом в тракийско време се е наричал Плестър.

Българската наука разполага с множество примери, от които е ясно, че при устието на река, която се влива в Дунав, има град, който носи името на съответната река. Така е с Ескус (Искър) и градът Улпия Ескус, при Алмус (Лом) и крепостта Алмус при Лом, при Янтра и крепостта Ятрус.

Ето защо, следвайки този модел на именуване, д-р Въбранов предполага името на тракийското селище при Дунав, като го реконструира чрез „Плестър“ – името на реката и „-дава“, названието за град у траките. Най-близкият местен пример с употреба на „-дава“ е с античното име на село Батин – Скаидава. Ето защо Плестродава е напълно логична хипотеза, която се подкрепя и от прозвището на богинята Диана – Плестрензис, от друг надпис в местността Смесците.

В миналото някои изследователи се опитват да нагодят това прозвище към познатото до момента, като го представят за „Пристензис“, т.е. Диана от (Сексагинта) Приста, но вече става ясно, че подобни научни спекулации са излишни.

Възможно е в бъдеще научнообоснованото предположение за името Плестродава да бъде потвърдено от запазен каменен надпис, но и без неговото наличие вече е налице безспорно откритие, свързано с тракийската древност и Русе.

desant.net; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук