Начало Uncategorized Бобоков и Узунов съдят прокуратурата

Бобоков и Узунов съдят прокуратурата

265
0

Двамата настояват за обезщетение по дело, по което няма нито обвинителен акт, нито движение

Бизнесменът Пламен Бобоков и президентският съветник Пламен Узунов са завели дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата. Всеки от тях настоява да получи обезщетение за причинени неимуществени вреди по 26 000 лв. Повод за исковете е фактът, че на 9 юли м.г. срещу тях бяха предявени обвинения за участие в престъпен сговор, след медийната акция по задържането им обаче делото е замразено. Ищците претендират, че са в непрекъсната несигурност, тъй като прокуратурата нито внася обвинителен акт, нито прекратява разследването. На 4 март Софийският градски съд е разпоредил на прокуратурата да бъде пратен препис от исковата молба. 

Законът постановява, че разследването трябва да продължи най-много два месеца, освен ако не става дума за заплетен случай. „По делото срещу Бобоков и Узунов не са събрани нови доказателства. Това означава, че разследването не се води с нужното усърдие и прокурорът не прави необходимото, за да обезпечи своевременното му приключване“, пише в съдебния иск. В него се допълва, че действията на разследващите се характеризират със стремеж към външна показност, неоправдана разгласа чрез медиите на част от събраните доказателства, без яснота дали имат отношение към предмета на доказване. Защитата на Бобоков и Узунов обвинява прокуратурата, че е направила политически декларации срещу президента. Адвокатите на двамата казват, че делото продължава, за да се поддържа медиен и обществен интерес, а и да се поддържа внушението, че двамата са виновни.

Със зрелищна акция двамата бяха задържан миналото лято, а прокурори и служители на Бюрото за защита към главния прокурор нахълтаха безпрецедентно в президентството. Според хората на Иван Гешев от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и София Бобоков се сговорил с Узунов да вършат в страната или в чужбина търговия с влияние и престъпления по служба. От май до август 2019 г. чрез Узунов бизнесменът търсил данни за политическия живот на Либия и Украйна заради икономическите си интереси. Прокуратурата обяви, че информацията е получена през Узунов, който е злоупотребил със служебното си положение. Дори избирателно бе публикувана кореспонденция между двамата, тъй като била „от обществен интерес“, на журналистически питания обаче прокурорите често отказваха информация по казуса. 

През юли, докато гледаше мярката за неотклонение на Бобоков, спецсъдът постанови, че доказателствата не стигат за извода, че той умишлено е склонил Узунов да извърши престъпление по служба. Съдът не може да изведе извод дори за намек за такова действие от страна на Бобоков. Има доказателства, че Узунов му е представил политическата обстановка в Либия и Украйна, но не чрез секретна информация, а от публични източници. Съдиите дори обявиха 72-часовото задържане на Узунов и Бобоков, разпоредено от прокурор, за самоцел и произвол.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук