Начало Светът Израелски археолози откриха библейски свитък до Мъртво море

Израелски археолози откриха библейски свитък до Мъртво море

367
0

Израелски археолози обявиха, че са открили десетки фрагменти от непознат свитък от Мъртво море с библейски текст.
Фрагменитте са намерени в пещера в пустинята, където вероятно са били скрити по време на въстание на юдеите срещу Рим преди почти 1900 години.

По фрагменти от папирус има гръцки текст от книгата на Захария и книгата на Наум. Те са датирани въглеродно към 2 век, съобщи израелското ведомство по древните паметници.

Това са първите фрагменти от свитъци, откривани в пустинята южно от Йерусалим от 60 години. Смята се, че са от поредицата пергаменти от обекта, наречен „Пещерата на ужасите“ заради намерените там 40 човешки скелета през 60-те години на миналия век. Пещерата е в каньон в Юдейската пустиня.

Свитъците вероятно са прибрани в пещерата през въстанието на Бар Кохба срещу Рим по времето на император Адриан от 132 г. до 136 г.

Свитъците от Мъртво море са намерени в пустинни пещери на Западния бряг близо до Кумран през 40-те и 50-те година на миналия век. Те са датирани към 3 в. пр. н. е. до 1 в. н.е. Сред тях са най-ранните известни библейски текстове и документи с вярванията на малко разбрана еврейска секта.

Освен артефактите от римско време при разкопките в над 500 пустинни пещери са намерени и мумифициран скелет на дете на 6000 години и огромна кошница от неолита, която е на 10 500 години.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук