Начало закон и ред Прокуратурата с извънредна информация за фалшивите евра и долари, открити в университет...

Прокуратурата с извънредна информация за фалшивите евра и долари, открити в университет в София

325
0


Работата по случая започнала преди няколко месеца, има задържани

Милиони фалшиви евра и долари са задържани след претърсване по неотложност на три адреса вчера. Работата по случая започнала преди няколко месеца. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата в София.

4 млн. фалшиви долара и 3,6 млн. евра са открити, обясниха административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и директорът на СДВР старши комисар Георги  Хаджиев.

„Интересното в случая е, че дейността е извършвана на територията на висше учебно заведение от лице, което е имало трудов договор като печатар в това заведение. Печатната машина е запечатана. Иззети са фотоплаки с изображения на еврови банкноти, фотоплаки, които са с изображения на акцизни бандероли, свидетелство за регистрация на МПС, листа с изображение на осигурителна нишка на 50 евро. Има задържани по случая“, съобщи Илиана Кирилова.

Задържани са две лица – едно от мъжки и едно от женски пол. Към настоящия момент се разпитват заподозряните“, допълни тя и изказа благодарности към ГДБОП и Столична дирекция по вътрешните работи за свършената работа. 

„Бяха сформирани няколко екипа от СДВР и ГДБОП. Две жилищни помещения са претърсени. Наистина е впечатляща стойността на валутата и това говори за една сериозна престъпна дейност. Без съдействието на ГДБОП нямаше как да задържим двамата извършители“, каза началникът на СДВР Георги Хаджиев.

„Задържаните лица не са осъждани. Имаме данни, че са свързани с трафик на пари в Украйна и това е по-същественото по случая. По този случай сме работили с колегите от „Сикрет сървис“, обясниха още на брифинга.

Според експертите, напечатаните пари са от сравнително добро качество.

По първоначални данни жената също е печатар. Тя е на 54 години, а мъжът на 48 години. Все още не е ясно дали двамата съжителстват или просто работят заедно.

Двамата нямат криминални прояви, не са осъждани. За тях има данни, че са част от по-мащабна схемана трафик за фалшиви пари за Украйна и Западна Европа. Към този момент не са проговорили, а се възползват от правото си на мълчание. Мъжът е работил с договор към учебното заведение, а за жената се знае, че тя също се занимава с печатарска дейност.

Печатарите са получавали 10% от стойността на поръчката, която са изпълнявали.

„Разпитани са и свидетели, които дават достатъчно обяснения, за да се направи основателно предположение, че действително на територията на това учебно заведение е извършвана такъв вид дейност“, добави Кирилова.

Към момента не е ясно дали ръководството на учебното заведение е било наясно с деянието, което е било извършвано на територията му.

desant.net; ridbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук