Начало Доктор.бг Спешна помощ в София: Претоварени сме, търсете и личните лекари

Спешна помощ в София: Претоварени сме, търсете и личните лекари

287
0

С нарастването на случаите на новозаразени с Covid-19 през последните дни в София значително са се увеличили и повикванията към Столичната спешна медицинска помощ.

Говорителят на Центъра Катя Сунгарска отчете, че само за седмица повикванията за пациенти със симптоми за коронавирус са били 1 482, като 129 от сигналите са били за деца.

Около 500 повиквания получават спешните медици за 12-часово дежурство.

Катя Сунгарска призова хората за търпение при подаване на сигнали към спешните медици, както и да търсят личните си лекари за консултация:

„Работим с около 25-30, могат да стигнат и до 35 екипите за София-град, но това е крайно недостатъчно при данните, които имаме. Молим тези пациенти, тези хора, които може би една част от тях не са пациенти, просто са притеснени, да търсят личните си лекари за консултация, а не нас, защото просто ни заливат. В момента, в който те говорят с диспечерите, хора, които наистина имат нужда от спешна помощ, не могат да се свържат с нас и чакат на телефоните“, апелира говорителят на Спешна помощ в София.

По над 100 адреса остават от дневната към нощната смяна, посочи още Катя Сунгарска:

„Втората смяна, която поема, половината смяна трябва да отиде, за да може да се обслужат тези хора от първата смяна. А през това време адресите валят“.

Към днешна дата повикванията към Спешна помощ са около 470-500 за 12-часово дежурство, като от тях 50 са с Covid-19, заяви началникът на Медицински дейности в Спешна помощ д-р Нина Ръсина:

„Между 30 и 40 към момента се хоспитализират за едно 12-часово дежурство, ежедневно обажданията, свързани с Covid-19, са над 100“.

Говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска добави, че здравната система е на ръба на възможностите си, като заяви още:

„Не е нужно всички да се бутаме в моловете, в ресторантите, в магазините. Кому е нужно това? Нямаме дрехи или трябва да напазаруваме за един месец напред, какво трябва да се случи. Моля ви, пощадете ни !“

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук