Начало образование.бг Целият „Западен“ чете Елин Пелин по паркове и тротоари

Целият „Западен“ чете Елин Пелин по паркове и тротоари

347
0

Ученици извадиха от разказите на класика посланията му за доброто. Ще ги окачат на постери, раздават ги на картички на минувачите

„Ще се оправят работите. Злото не е трайно, доброто е господар на човешкото сърце.“

Тази фраза от „Гераците“ и още думи на Елин Пелин ще обсипят район „Западен“, за да напомнят в днешното време за доброто старо от миналото и да вдъхновят с мъдростта на разказвача. Така целият квартал ще отпразнува заедно и 90-годишнината на училището, което носи неговото име.

В навечерието на честването школото предизвика ученици, учители, родители, бивши възпитаници да открият въздействащо послание в творбите на Елин Пелин, което съдържа позитивни емоции и носи надежда, топлина, любов. Цитатите ще бъдат поставени върху постери. Те пък ще бъдат окачени из квартала, за да излезе акцията от рамките на училищната общност и да влезе в ежедневието на всеки човек от околните улички, като го накара

да се замисли за нещата отвъд грижите на деня.

Друга идея предвижда откъсите да бъдат отпечатани върху картички, които децата да раздадат на случайни минувачи.

„Творчеството на Елин Пелин заема трайно място в нашата литература като образец на художествено съвършенство. В творбите си той изразява душевността и най-съкровените помисли на българина, неговите изконни човешки пориви и мечти – непомраченото чувство за красота, жаждата за любов и радост в живота, волния творчески труд, стремежа към свобода на избора, непомръкналото чувство за красота – казва учителката по литература Елена Горзданова. –  Елин Пелин разкрива несломимия дух на българина, вярата му в любовта и дружбата, вечните национални ценности. Поривът на сърцето към красота, към устояване в мъка, към обич и щастие, към съвършенство и хармония, са неща, от които в нашата съвременност имаме голяма нужда. Особено днес, особено сега, когато не само обществото ни, но и целият свят се намира в изключителни обстоятелства, нуждата от надежда, от красота е още по-голяма.“

Именно

Грозданова ще отсее най-добрите находки

Сред първите са и цитати от повестта „Гераците“, и омагьосващи откъси от разказите „Ветрената мелница“, „На нивата“ и „Кумови гости“.

Заради неяснотата как ще се развие епидемичната обстановка от школото не смеят да планират големи тържества по повод годишнината. Ще проведат обаче вечери на иновациите, свързани с различни учебни дисциплини. През април училището трябва да сподели с учебни заведения от Търговище и Хасково ефекта от новаторските си подходи.

Каре: 

Училището е сред първите иновативни

ОУ „Елин Пелин“ бе сред първите иновативни училища у нас, когато започна присъждането на този статут. Тогава го заслужи с настандартни методи на обучение. Сега кандидатстваме отново, като сме стеснили кръга и сме се фокусирали върху бинарни уроци, които съчетават по две учебни дисциплини, казва директорката Татяна Вангелова. Отново ще бъдат застъпени и дигитализацията, и екологията.

По въвеждането на новите технологии в клас ОУ „Елин Пелин“ също работи отдавна  и е сред първите иновативни училища от „семейството“, което бе създадено под тепетата  от Световен образователен форум и Община Пловдив. Днес Вангелова си спомня как през 2016 г., когато зам.-кметът Стефан Стоянов заговори за облачни технологии, пратила първите учители на обучение за работа с тях. Благодарение на това училището било подготвено да работи в електронна среда, когато това се наложи през пролетта на миналата година заради пандемията. Още тогава учителите вече имали практика да провеждат съвещания в Гугъл мийт. За учениците обаче като по-достъпна среда преценили Майкрософт Тиймс и в момента онлайн обучението се води там.

На училище с народна носия

Целият

Ако има нещо, което описва най-добре характера на ОУ „Елин Пелин“, то е съчетаването на традициите с иновациите, казва директорката Татяна Вангелова.

Там още се говори за драматизацията на „Хъшове“, която преди 2 г. съчетала изучаваното по литература и изобразително изкуство. Тогава се случила паралелка с много момчета и за всяко се намерил по един герой от класическото произведение.  Учениците сами си нарисували декорите, а премиерата била за 3 март. После постановката е играна и в кметството, и на конкурс за училищни драматизации, организиран от НБ „Иван Вазов“, където спектакълът грабнал награда.

За края на учебната година пък учениците и техните преподаватели направили скеч с намигване към модата на телефоните – пратеничка на мобилен оператор се мъчела да зариби дядовци и баби на село, че даже и един поп. Те започнали да я подкачат и измъкнали стари телефони с шайби, развили философията на човека от малкото селище. А щом дамата си тръгнала отчаяна, наизвадили модерните джиесеми и почнали да си пращят съобщения.

Екипът не се уморява да измисля и нови начини за отбелязване на Деня на розовата фланелка, като последния път окачи на фасадата си гигантска тениска със стих на Недялко Йорданов. Миналата учебна година пък откри с дрескод народна носия, като предизвика всеки да се яви поне с елемент от нея.

Колкото е необходимо днес да научим децата да боравят с новите технологии, толкова е важно и да ги държим близо до природата и земята, казва Вангелова. Затова в ОУ „Елин Пелин“ работят и на интерактивните дъски в час, и на опитното поле в задния двор, където сами отглеждат зарзават. Всяка приложна дейност помага да учат чрез личния си опит, да развиват меки умения, да се сработват помежду си, а и да създават здрава връзка с родното си място, обобщава директорката.

Елица Кандева – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук