Начало Култура.бг 30 години без легендарния български диригент проф. Васил Арнаудов

30 години без легендарния български диригент проф. Васил Арнаудов

485
0

За проф. Васил Арнаудов продължава да се говори до днес, с огромно възхищение, обич и респект към неговата личност и изкуство. Всеки, имал щастието да пресече жизнения си път с големия музикант, може да разкрие безброй страни на уникалността му, изразена на сцената с една единствена дума – магия.


В диригентското изкуство за него нямаше тайни и доказателство са емблематичните състави: русенският хор „Родина“ и Софийският камерен хор „Любомир Пипков“, на които той бе отдаден изцяло до края на живота си.

Пламен Георгиев и проф. Васил Арнаудов (вдясно)

Пламен Георгиев и проф. Васил Арнаудов (вдясно)

Отиде си внезапно от този свят на 19 март 1991 година. Последната му среща с публиката бе на 3 март в София, с дамите от Софийския камерен хор.

Васил Арнаудов поема ръководството на състава по покана на Ирина Щиглич от есента на 1967 година. С него печели 2 големи, 14 първи и 7 специални награди от международни конкурси в Европа; концертирал е в много страни на стария континент и в Япония; осъществил е записи и концерти за редица радио и телевизионни компании, включително и в БНР през последната година от живота си.

„В основата на всяка човешка дейност, във всички професии стои талантът. Някои казват, че талантът преди всичко значи труд. Аз смятам, че основното е отговорност. Талантът значи преди всичко отговорност“ – думи на проф. Васил Арнаудов.

Неведнъж той е признавал, че има „католически брак с българската музика“ и много известни наши композитори са посветили песните си на хора. Емблематично остава изпълнението на цикъла „Приглушени песни“ от Любомир Пипков по стихове на Марина Цветаева, още в далечната 1972 година. През 1974-та, след смъртта на Любомир Пипков, хорът приема неговото име.

В началото на 2021 г. Софийският камерен хор, с името „Васил Арнаудов“ навърши 55 години и диригентът проф. Теодора Павлович, поела ръководството на състава след кончината на Маестрото, е планирала цикъл концерти. Дано ситуацията с днешната не отшумяваща пандемия позволи да се случат.

Смесеният хор „Родина“, Русе, когато през 1988 година е обявен за „Хор на света“ на конкурса в Ланголен, Великобритания.

Смесеният хор „Родина“, Русе, когато през 1988 година е обявен за „Хор на света“ на конкурса в Ланголен, Великобритания. Със смесения хор „Родина“ в Русе, проф. Васил Арнаудов е свързан от 1963 година до края на живота си – цели 28 години. Това е единственият български състав, удостоен с титлата „Хор на света“ на 42-я Международен хоров конкурс в Ланголен, Великобритания през 1988-а.


Всенощно бдение -хор Родина -1990г

За този незабравим момент в историята на русенските певци ще разкаже в петъчната музикална вечер диригентът Пламен Георгиев, известен в музикантските среди с името Чарли. Той е специализирал при проф. Арнаудов, след което е поканен от него за хормайстор на женския хор „Родина“ (хормайстор на мъжкия състав по това време е бил Христо Стоев). Ще научите и много други интересни факти за творческото им сътрудничество в периода 1980-1991 година, прераснало в истинско приятелство.

Екипът на хор „Родина“: Пламен Георгиев, проф. Васил Арнаудов, Георги Делиганев и Христо Стоев (отляво надясно)
Екипът на хор „Родина“: Пламен Георгиев, проф. Васил Арнаудов, Георги Делиганев и Христо Стоев (отляво надясно)

Известна е фразата, че незаменими хора няма, но има неповторими. И тяхното място завинаги остава празно, след края на житейския път.

Диригентът проф. Мирослав Попсавов и пианистката Надя Игорева са работили с проф. Васил Арнаудов в катедра „Дирижиране“ на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, като Мирослав Попсавов е негов студент и асистент след дипломирането си. По покана на Маестрото, Надя Игорева постъпва и в Софийския камерен хор „Любомир Пипков“ през 1976 година.

проф. Васил Арнаудов,смесен хор „Родина“,„Хор на света“,

Мануела Манчева – bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук