Начало наука.бг Изобретател с идея за дезинфекция на банкноти

Изобретател с идея за дезинфекция на банкноти

305
0

Великотърновският изобретател Петко Ганчев предлага банкнотите в обращение да се обработват с ултравиолетови лъчи като предпазна мярка за разпространение на заразата от Covid-19.

Устройствата за проверка на фалшиви банкноти могат и да ги дезинфекцират, поясни изобретателят Петко Ганчев. Тези устройства действат на принципа на гермицидните лампи, излъчват ултравиолетова светлина с дължина на вълната 254 нанометра, която може да унищожава около 90 процента от вирусите и бактериите, полепнали върху банкнотите, поясни великотърновецът и предложи:

„С уредите за проверка на пари, когато минава банкнотата, да се държи 2-3 секунди от едната страна, от другата и тогава да е в касата. Банките да се снабдят с уреди, с които да си правят дезинфекция с ултравиолетови лъчи на банкнотите преди да зареждат банкоматите и касите“. 

Ултравиолетовата дезинфекция на банкнотите е добра и бърза форма на превенция срещу коронавирусната инфекция, отбеляза Петко Ганчев, базирайки се на изследвания на японски учени, чиито резултати са публикувани в американския здравен портал през септември минала година. 

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук