Начало закон и ред
351
0

Два съдебни състава гледат успоредно делото

Два съдебни състава на военния съд в София решават дали да оставят в ареста петима от групата за шпионаж в полза на Русия, разбита преди няколко дни. При акцията бяха задържани шестима, но един от тях направил самопризнания и затова е с парична гаранция.

Заседанията на военните съдии ще вървят успоредно, а за всеки един от задържаните ще има отделно произнасяне.

Исканията за задържане в съда са постъпили в 6.26ч. тази сутрин. Сред задържаните са и заместник-директора на Дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в МО и шефът на регистратурата за класифицирана информация в парламента. Заседанията ще са при закрити врата, заради секретността на документите.

Първото заседание беше насрочено за 11 часа.

Ръководител на групата, според прокуратурата, бил бивш ръководен кадър на военното разузнаване – Иван Илиев, обучаван у нас, а след това и в ГРУ в Москва. Той имал за задача да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал лица, които имали достъп до класифицирана информация, свързана с НАТО и ЕС.

Част от групата била жена му, с двойно гражданство – руско и българско. Била посредник между мъжа си и служител на руското посолство, предавала документни и пари. Документирани са нейни посещения в руското посолство, където се ползвала с авторитет, каза преди дни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Максималната присъда е доживотен затвор, в случай че съдът признае вината им.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук