Начало Доктор.бг България подава заявка за европейската програма HERA за производство на COVID-ваксини

България подава заявка за европейската програма HERA за производство на COVID-ваксини

292
0

България ще подаде заявка за участие в европейската програма „HERA инкубатор“ за участие в производството на ваксини срещу COVID-19, които са регистрирани на територията на ЕС. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По думите му, на ниво ЕС вече „върви комуникация за създаване на т. нар. програма „HERA инкубатор“.

Идеята е да се обединят производствените мощности на всички страни от общността, коментира министърът във връзка с изявлението на премиера Бойко Борисов от днес, че България е готова да започне производство на ваксини.

Целта е чрез програмата да се преодолее недостигът на ваксини, който към сегашния момент не позволява да се ускорят темповете на ваксинацията в страните от ЕС.

Министър Ангелов напомни, че България е заявила двукратно повече ваксини от необходимото, но доставките не се изпълняват.

„Осигурили сме достатъчно ваксини за две Българии. Кога ще почнат да идват – не зависи от нас. Организацията е такава, че когато дойдат, веднага правим така, че да стигнат до ваксинационните центрове и до личните лекари. Ваксината е надеждата за справянето с вируса.“ – подчерта той.

„Моята надежда е в тези дни, в които мерките ще бъдат по-строги, хората да разберат смисъла им. Думата „локдаун“ е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките.“ – отбеляза професорът.

„Никога не съм си позволявал да казвам нещо друго освен истината. Живеем в една безпрецедентна криза, която става веднъж на 100 години. Няма по-силно оръжие от истината тогава, когато искаме да бъдем победители. По отношение на това дали тези 10 дни ще бъдат достатъчни или не, предлагам на всички учени, математици, политици, биолози малко смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим.“ -призова Ангелов.

По думите му, мерките не се влияят от предстоящия вот. „Изборите са нещо, което идва и си отива. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим пред вируса. За каква политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Здравето на хората политика ли е? Защо говорим за нея?“ – запита министърът.

Той увери, че изборите няма да бъдат отложени и че ще бъдат взети необходимите хигиенни мерки: „Те ще се проведат безопасно. Нека хората да гласуват.“

Костадин Ангелов коментира и новината, че проф. Андрей Чорбанов е в болница с коронавирус.

„Съжалявам за проф. Чорбанов. Надявам се да се оправи, много е тежко заболяването. То става винаги истина, когато ни настигне.“ – констатира министърът на здравеопазването.

news.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук