Начало Uncategorized Отбелязваме Световния ден на водата

Отбелязваме Световния ден на водата

277
0

Към 2030 година светът ще се сблъска с глобален дефицит на вода и пандемията усложнява проблема. Това се казва в ежегодния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по случай днешния Световен ден на водните ресурси.

В момента около 2 милиарда души нямат пряк достъп до вода, а в световен мащаб не се полагат достатъчно усилия за запазване на този ресурс, сочат данните.

България е на едно от последните места в Европа по водни ресурси на човек от населението. За това предупреждават от „Грийнпийс-България“ на днешния Световен ден на водата. От организацията алармират, че въглищните централи, които потребяват огромно количество чиста вода, са съсредоточени точно в районите, застрашени от безводие. 

„Доста голяма част от територията са с изключително висок риск от недостиг на вода.“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс-България“. 

Водните ресурси са не само ограничени но и неравномерно разпределени по територията на страната. На този фон въглищните централи използват огромни количества вода за производството на енергия, допълва Антонова:

„Ако работят на едно средно натоварване от около 42%, изхабяват около 30 милиона кубични метра вода. По-нагледно сравнение може да се направи, че над 800 хиляди души за една годна ако на ден използват по 100 литра вода, горе-долу използват същото количество.“

Природозащитниците настояват за създаването на план за преход и  излизане от въглищната зависимост. 

„За България и за Европа една много реалистична дата е 2030 година.“ 

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук