Начало Новини.бг Бави се подпомагането за пострадалите фирми

Бави се подпомагането за пострадалите фирми

262
0

Има доста сигнали за забавяне на плащанията към пострадалите от затварянията фирми и помощта не стига до всички навреме. Това обясни пред БНТ зам.-председателят на Българска стопанска камара (БСК) Димитър Бранков. „Два пъти повече работодатели са съкращавали хора, отколкото да се възползват от мерките, а част от ограниченията бяха излишно усложнени“, каза Бранков. Той призова засегнатият бизнес да провери всички възможности за подкрепа и да се консултира с Агенцията по заетостта и Министерството на икономиката, алгоритъмът обаче според него остава неясен.

„Бизнесът вече няма никакъв резерв. Държавата моментално да започне да изплаща предвидените помощи плюс по европейски проекти да се генерират допълнително средства, за да се подпомогнат движещи за икономиката сектори при поредното затваряне“, настоя Рая Попова, председател на Българската ритейл асоциация, пред БНР. Държавата не опрости, нито отложи дължимите към нея данъци, такси, осигуровки, дори такса смет, при положение че затворените обекти са в обективна невъзможност да генерират отпадъци, изтъкна тя. „Пълен локдаун, какъвто беше в началото, освен че ще позволи да намалеят случаите, в крайна сметка ще постави на равна нога и всички участници в икономическата система“, смята Рая Попова. При сегашните „половинчати мерки“ според нея се получава нелоялна конкуренция и има привилегировани. При първия локдаун фалитите са били около 15%, сега се очаква лавина от фалити, прогнозира Попова.

Относно подпомагащите мерки на държавата Попова изтъкна, че „хаосът в системата е доста голям“ и че в края на януари едва започват да се изплащат някакви обезщетения.

Над 6000 малки фирми с оборот над 500 хил. лв. за 2019 г. са кандидатствали за безвъзмездно финансиране до 50 хил. лв. по новата грантова схема на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Подадените заявления от т.нар. „големи малки“ надхвърлят обаче 300 млн. лв., което е близо 4 пъти над предвидения бюджет по програмата от 78 млн. лв.

Министерството на туризма съобщи, че досега 396 туроператора и туристически агенти са получили общо 24 млн. лв. държавна помощ, с които приоритетно да възстановят суми на пътници с анулирани пакети поради КОВИД-19 през 2020 г. Финансовата помощ обаче, освен безкрайно закъсняла, се оказва недостатъчна за големите агенции с голям брой клиенти, защото размерът на предоставените безвъзмездни средста е ограничен до 4% от оборота през 2019 г.

Въпреки оплакванията на фирмите вчера НАП отчете, че е отпуснала финансиране на над 6400 лица, които стопанисват над 15 000 обекта в най-различни икономически сектори, преобладаващата част са от ресторантьорския бизнес. Общата стойност на подкрепата била над 75 млн. лв. До края на тази или началото на следващата седмица от НАП щели да обяват параметрите за кандидатстване по последните мерки за микро, малки и средни предприятия.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук