Начало История.бг Националният военноисторически музей с приз „Музей на годината“

Националният военноисторически музей с приз „Музей на годината“

355
0

Националният военноисторически музей (НВИМ) получи голямата награда на Сдружение „Български музеи“ в най-престижната категория „Музей на годината“.

Жури в състав доц. д-р Людмил Вагалински (археолог, дългогодишен директор на Националния археологически институт с музей-БАН), д-р Светла Казаларска (културен антрополог), Весела Ножарова (изкуствовед и куратор), д-р Николай Тодоров (директор на РИМ-Силистра) и д-р Екатерина Цекова (директор на Националния политехнически музей) определи носителите на наградите за 2020 г., съобщиха от Министерство на отбраната.

НВИМ е отличен за най-новата си експозиция „Армията във време на промени“, която проследява развитието на Българската армия през дългия преход от комунизъм към демокрация и сблъсква различните гледни точки по ключовите проблеми, свързани с армията и обществено-политическите промени след 1989 г.

Това е поредното признание за целия екип на НВИМ и то в годината, в която Музеят отбелязва 105 години от създаването си. Тази награда е особено ценна не само защото е дадена от колеги, които в най-голяма степен са съпричастни към предизвикателствата, пред които ежедневно е изправена музейната гилдия, но и заради оценката, дадена на НВИМ, в тези времена, трудни за всички културни институции.

Призът доказва, че въпреки периодичното затваряне заради пандемията, НВИМ продължава да предлага качествени иновативни проекти, умело бяга от стандартната и понякога монотонна музейна интерпретация и така превръща посещението на Музея в изживяване.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук