Начало Новини.бг Отбелязваме Световния ден на метеорологията

Отбелязваме Световния ден на метеорологията

291
0

От 1961 г. на 23 март се отбелязва Световният ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО).
Република България е една от първите страни в света, подписала конвенцията. Всяка година на 23 март по инициативата на СМО и под егидата на ООН се чества Световен ден на метеорологията /World Meteorological Day/. 

Първите системни метеорологични наблюдения на днешната територия на България започват през 1860 г., когато в австрийското консулство в Русчук е инсталирана първата метеорологична станция. През 1870 г. там започват да се извършват и хидрологични наблюдения на река Дунав. 

В качеството си на Национална хидрометеорологична служба на Република България, НИМХ осъществява своята научноизследователска, научно-приложна и оперативна дейност в съответствие с програмите, препоръките и решенията на Световната метеорологична организация (СМО), която координира дейността на 192 национални метеорологични и хидрометеорологични служби.

dariknews.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук