Начало Новини.бг Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

Радев: Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията

296
0

Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви президентът Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Представителите на организацията са част от международна мисия за наблюдение на изборите за народни представители в България на 4 април.

Вотът на поставените под карантина, организирането на достатъчно мобилни избирателни секции, затрудненията при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини, както и дебатът за въвеждане на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборите протоколи, бяха част от темите на срещата между президента Румен Радев и представителите на ОССЕ: 

„Всички знаем, че честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията. Легитимността на всеки избор се състои в масовото участие на гражданите. Доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях“.

Ръководителят на мисията наблюдатели Корин Йонкър посочи:

„И въпреки, че за девети път наблюдаваме избори в тази страна, няма да сравняваме с предишни избори, нито с избори в други държави. Стандартите са това, върху което ще се съсредоточим, в критериите както на заключенията, така и на препоръките“.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук