Начало Новини.бг Страсбург ще ни осъди заради „шпионите”

Страсбург ще ни осъди заради „шпионите”

249
0

Стабилно парично обезщетение и големи репутационни щети може би ще струва на България прехваленото от Иван Гешев задържане на „руски шпиони“ у нас. Адвокат Михаил Екимджиев предупреди за поредното дело, което може да бъде заведено срещу България в Европейския съд по правата на човека. Повод е решението на Софийския военно-окръжен съд, който след среднощно заседание остави в ареста петима, заподозрени в шпионаж за Русия. Сред тях има военни и държавни служители.

През 2019 г., след делото „Мустафа срещу България“, ЕСПЧ приема, че военните съдилища нямат право да съдят цивилни граждани дори тогава, когато едната част от подсъдимите съучастници са военни, а другата част – цивилни. Така излиза, че военният съд неправомерно е разглеждал мярката за неотклонение на задържаните.

Обвинението твърди, че има достатъчно доказателства срещу т.нар. „резидент“ на групата – Иван Илиев, който е бивш шеф във Военното разузнаване, съпругата му, която има и руско гражданство и била връзката с руското посолство в София, зам.-шефа на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната полк. Петър Петров, началника на класифицираната регистратура в НС Любомир Медаров и срещу още един служител на МО.

По сигнал на ДАНС Иван Гешев е информирал външната министърка Екатерина Захариева, че има двама дипломати, извършвали разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения. Става въпрос за руски граждани с дипломатически имунитет. МВнР набързо ги обяви за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук