Начало Новини.бг Ген. Бояджиев: Аналогията между петимата от Кембридж и шестимата от София е...

Ген. Бояджиев: Аналогията между петимата от Кембридж и шестимата от София е анекдот

272
0

Не само Русия разузнава в София, подчерта той

Търсенето на аналогия между случаите с петимата от Кембридж и шестимата от София звучи като анекдот„. Коментарът пред БНР направи ген. Тодор Бояджиев, дългогодишен разузнавач, във връзка с разкритата от прокуратурата група за шпионаж в полза на Русия, действала в продължителен период в България.

Според него е неадекватно да се търси аналогия между двата случая и опит „българската шпионска кокошка да добие статут на бързоног арабски жребец“ и по този начин да се търси признание за българската прокуратура.

„Главният прокурор каза, че това е безпрецедентно събитие от 1944 година насам, история, която може да се сравни само с разкриването на т.нар. Кембриджка петорка. Председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса ген. Симеонов препоръча на Иван Гешев да прочете книгите ми за Ким Филби“, каза още генералът.

По думите му нивото на шпионската афера в София е било много ниско:

„Една от най-големите манипулации, когато се говори за разузнаване и шпионаж, е, че се втълпява невярното твърдение, че основната задача на шпионажа е да работи против врага. Истината е, че това е една от най-успешните форми за защита на националния интерес. Тъй като националните интереси не съвпадат, говорим за приятелско разузнаване. Затова САЩ слушат телефоните на Меркел и Макрон и т.н.“.

Ген. Тодор Бояджиев беше категоричен, че не само Русия разузнава в София.

БНР;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук