Начало Хранене и здраве Прясно изпеченият хляб – неустоим, но вреден

Прясно изпеченият хляб – неустоим, но вреден

303
0

Не трябва да се консумира прясно изпечен хляб, особено от хора, които страдат от заболявания на стомашно-чревния тракт, като гастрит, язва или имат доказан колит. 

„Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от престоялия продукт. На първо място, той има по-висока киселинност”, казва Мария Черняева – лекар и диетолог в клиниката по естетична медицина „Seline”, цитирана от БГНЕС.

В случай на нарушения в работата на стомашно-чревния тракт такава храна може да доведе до обостряне на хроничните заболявания.

„С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа, или най-добре един ден, и печените изделия ще станат по-малко вредни за организма”, казва Черняева.

Вчерашният хляб или дори сухарите са по-здравословни за стомаха от пресния, мек и привлекателно миришещ хляб. 

Апетитът за прясно изпечени хлебни изделия е подобен на зависимост, която ни принуждава да консумираме понякога големи количества от тестените изделия.

„Ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания. Това е като наркотично вещество, като гладът за сладко. Тази функция често се използва в магазините – те специално пекат хляб на място, така че клиентите, привлечени от миризмата, да купуват по-големи количества”, обяснява диетологът.

Радио София;РодБГ 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук