Начало География.бг Древни часовници и стена за катерачи на Сахат тепе

Древни часовници и стена за катерачи на Сахат тепе

344
0

Покрай старата Часовникова кула, която бе реконструирана миналата година на Сахат тепе, се появи идеята за поставянето на ​воден, а след това и на ​слънчев часовник. Така ще се оформи Хълм на времето. Водният часовник бе предложен от Димитър Райчев и археоложката Елена Кесякова. Такъв е имало в римско време. „Не говорим за масивна сграда, а за съоръжение, което е на пилон и е високо 1,8 – 2 метра“, каза Райчев. 

До месец и половина кметството на район „Централен“ ще има готови проекти за водния и слънчевия часовник. Тогава те ще отидат в НИНКН за съгласуване. „Това ще даде възможност в периода до септември месец да бъде съгласуван този проект и да се пристъпи към практическата реализация на тези два часовника. И Хълмът на часовниците (Сахат тепе) да бъде изпълнен със смисъл“, каза кметът на „Централен“ Георги Стаменов. 

На Сахат тепе има още един любопитен проект, който чака одобрение от София. Това е идеята за създаване на скала за катерене. Предвидено е това да е нашареният с вандалски графити гранит точно зад Драматичен театър-Пловдив. Пловдивските младежи катерят скалите и сега, само че правят това без необходимото обезопасяване и като по чудо не е станала трагедия. На скалата за катерене ще има специалисти, които с обезопасителни въжета ще асистират на мераклиите да я катерят. 

Росен Саръмов – marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук