Начало Доктор.бг Почина известният дерматолог проф. Мария Балабанова

Почина известният дерматолог проф. Мария Балабанова

324
0

Известният дерматолог проф. Мария Балабанова си отиде от този свят. Тъжната вест съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Отиде си един голям професионалист, който ни даваше верните отговори, за да поставим точната диагноза. Проф. Мария Балабанова беше епоха в патологията на кожните болести. Загубата за лекарската гилдия и за българската медицина е огромна. Ще ни липсваш ужасно много! Мир на праха ти!“, написа във Фейсбук здравният министър.

Проф. д-р Мария Балабанова е родена на 20.05.1953 г. в София. Завършва медицина през 1977 г. във ВМИ – София. Тя беше уважаван дерматолог с дългогодишен опит в областта на хистопатологията, онкодерматологията и естетичната медицина. Професор към Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛ „Александровска“ и професор към Катедрата по дерматология и венерология, Медицински Факултет, Медицински Университет – София.

Светилото в дерматологията имаше и няколко специализации в чужбина – със стипендия на Британския съвет в Болница „St. John“s“ за кожни болести в Лондон; специализация по дерматопатология в Университетска болница по кожни болести – Цюрих, Швейцария; специализация по дерматопатология в клиника Mayo, Rochester, Minnesota.

Тя се занимаваше и с обучение на студенти медици и стоматолози /български и чуждестранни/, на които водеше лекции, семинари и практически занимания. Обучаваше и специализиращи лекари в рамките на СДК, индивидуално и в рамките на курса за специалност обучение по хистопатология. Научен ръководител на докторанти и специализанти. Организатор и лектор на курсове по хистопатология, дерматоскопия, криотерапия.

Проф. Балабанова беше завеждащ сектор по хистопатология и лабораторен сектор на Клиника по кожни и венерически болести, София.

 
Член на Българско Дерматологично Дружество, на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, от 1994 – изпълнителен член на Борда на ISDP (Международно общество по дерматопатология).

Автор на 80 научни публикации, на глави от учебници и книги, издадени в чужбина, участие в 2 монографии в и в 2 учебника по дерматология у нас, 45 статии в специализирани списания в чужбина и 35 статии в български специализирани и популярни списания; участие в 70 научни форума в чужбина и у нас с представени доклади.

marica.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук